Has tingut un somni que semblava real? La neurociència n'explica el significat

Una doctora universitària revela el motiu pel qual a vegades sembla que somiem desperts

Publicat el 02 de novembre de 2024 a les 14:34

Segur que alguna vegada has tingut un somni que t'ha semblat molt real i, quan t'has despertat, has quedat totalment desconcertat. Es tracta d'al·lucinacions que tenen una explicació científica, segons detalla a Infosalus la doctora Adela Fraile, especialista en Neurologia i Neurofisiologia Clínica i coordinadora de la Unitat de Somni de l'Hospital Universitari HM Porta del Sud de Móstoles.

Detalla que les al·lucinacions que ocorren durant el son són imatges vívides, que es poden acompanyar de sons i de la sensació de ser tocat; succeeixen en els moments inicials, durant la transició vigília-son (hipnagògiques), o en els finals, en la transició en despertar (hipnopòmpiques). Poden aparèixer en subjectes sans, encara que són característiques de les persones narcolèptiques.

En el cas concret de l'estat hipnagògic del son, l'experta precisa que aquest fenomen rep el seu nom en referència a l'estat hipnagògic, el període de transició entre la vigília i el son: “Quan l'individu comença a quedar-se adormit pot experimentar sacsejades hipnagògiques, és a dir, una contracció muscular involuntària, forta i sobtada, també coneguda com a mioclonia. Aquest fenomen pot afectar només una part del cos, com un braç, o una cama.