Societat

La IA arriba als serveis mèdics catalans: un model tecnològic predirà el nombre d'incidents

Una eina avançada d’intel·ligència artificial, que s'aplicarà progressivament, servirà per calcular el nombre de trucades previst i fer una millor planificació dels recursos

ARA A PORTADA

Publicat el 19 de març de 2025 a les 15:10

La intel·ligència artificial va estenent-se per tot arreu i ara arriba al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Aquest dimecres s'ha presentat un model avançat d'IA per a la previsió d'incidents desenvolupat pel SEM i el Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI). Permet predir la demanda de trucades per adaptar la capacitat de resposta i gestió davant de possibles emergències. 

Des del SEM s’ha recordat que cada dia reben entre 8.000 i 10.000 trucades que es tradueixen entre 2.500 i 3.500  mobilitzacions d’ambulàncies. L'eina busca anticipar els moments de major demanda, a fi de poder distribuir els recursos de manera més eficient i oferir una resposta més ràpida en situacions d’urgència a la ciutadania.

A partir de les dades de 27 milions d’incidències gestionades pel SEM, l’eina, "és un primer pas per dimensionar l'activitat, assegurar que no manquen recursos i que no es malmeten quan no són necessaris”, ha destacat Anna Fontquerni, directora del SEM. L’objectiu és anar aplicant progressivament el model per, per exemple, planificar millor els efectius a la central o fer canvis en la dimensió i ubicació de la flota d’ambulàncies.

“No parlem d’estalvi de recursos, parlem d’eficiència. No és el mateix rebre 4.000 trucades en un dia tranquil que 14.000 en un pic durant la grip. Això ens obliga a adaptar-nos per dimensionar l’activitat en tot moment”, ha assenyalat Raimon Dalmau, cap de l’Àrea de Sistemes d’Informació, TIC i Dades (CIO) del SEM.

Amb els bons resultats aconseguits a la mà, des del SEM estan convençuts que l’eina es podrà anar aplicant progressivament al conjunt de la seva activitat. “Fins ara hem aconseguit resultats interessants amb la demanda prevista i la real, tot i que encara estem en fase d’aprenentatge. A partir d’ara hem de fer que el model aprengui i verificar que dona respostes fiables en un cicle d’un any”, ha afegit Dalmau.