Inspectors europeus avaluaran al Delta la lluita contra el caragol maçana

Es proposa monitoritzar la plaga en tot l'espai i amb la col·laboració de tots els sectors implicats

Publicat el 23 de juliol de 2015 a les 15:38

El director general de Salut de la Comissió Europea, fotografiant un exemplar adult, aquest migdia. Foto: Sílvia Berbís


Inspectors de diverses direccions generals de la Comissió Europea acudiran al Delta de l’Ebre per avaluar la lluita contra el caragol maçana, efectuada a través de mesures impulsades amb fons europeus, i analitzar una col·laboració eficaç i coordinada per combatre la plaga. Ladislav Miko, director general de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, ha visitat avui el Delta de l’Ebre per conèixer "in situ", encara que fugaçment, l’abast de l’expansió del caragol maçana pels arrossars. Una situació que ha titllat d’”absolutament preocupant”, tant pels efectes actuals i potencials que ocasiona al delta, com per la possibilitat que s’escampi cap a altres zones humides. Es tracta, ha reconegut, d’un problema transversal que pot acabar afectant  altres indrets del continent.

Miko ha expressat el seu compromís en buscar suports en diferents direccions generals a banda de la seva, com les de Medi Ambient, Agricultura i Recerca, perquè veu necessària una col·laboració des de diferents disciplines, i també entre diferents nivells de l’Administració i de tots els actors involucrats per intentar “eradicar el problema o com a mínim controlar-lo”, ha dit.

Miko ha acudit a un arrossar força malmès per la plaga, acompanyat de l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, l’eurodiputat Ramon Tremosa, els dos directius de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, José Pedro Castells i Paco Casanova; els directors generals del departament d’Agricultura, Alfons Vilarrasa i Joan Girona, i el president d’Arrrosaires del Delta de l’Ebre, Jordi Casanova.

Després de veure el buit que havien deixat els caragols en el conreu, la base de les tiges d’arròs plenes de postes, i d’agafar i fotografiar de prop alguns exemplars adults, ha destacat que “és molt interessant estar aquí, aprendre de les experiències que hi ha en la lluita contra la plaga i decidir què cal fer per intentar eradica-la”. De moment, ha assegurat que convidarà experts d’altres direccions generals a visitar el delta per conèixer la problemàtica: “Necessitem col·laborar per trobar una solució”, ha afirmat. També ha mostrat la seva inquietud “perquè la plaga es pot expandir a altres indrets, simplement amb què un turista se n'emporti un com a souvenir, per això és també molt important la divulgació d’informació”. El director general ha reconegut que la “població és massiva i no és fàcil lluitar-hi”, però ha assegurat que no és escèptic sobre l’habilitat científica per actuar-hi.

Abans de visitar el delta, on també se li han explicat problemes específics com la colonització del caragol maçana als canals que travessen el nucli urbà de Deltebre -i se li han traslladat altres afectacions, com la regressió, o els mosquits-, Miko s’ha reunit a Barcelona amb el conseller  d’Agricultura, Jordi Ciuraneta i amb l’eurodiputat convergent Tremosa. Ciuraneta li ha demanat “suport i una major implicació de la Unió Europea en la lluita contra una plaga que no tan sols posa en risc l’activitat socioeconòmica de la majoria dels pobles del Delta i els milers de famílies que viuen del cultiu de l’arròs sinó també la garantia de conservació d’uns hàbitats que per la seva gran riquesa d’espècies de fauna i biodiversitat han estat protegits des de fan molts anys i recentment declarats també reserva de la Biosfera”.

Tremosa ha agraït al director general que “hagi estat sensible a les necessitats” que se li han plantejat. Per la seva banda, l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha demanat que “el suport tècnic de la Comissió Europea sigui total” per abordar totes les problemàtiques que afecten el delta.