Anar a treure diners a un caixer automàtic és una operació "de risc". Aquest és un dels punts marcats en vermell pels delinqüents per cometre les estafes i robatoris de diners als usuaris. Però també n'hi ha de pensades per atacar directament les entitats bancàries, com el jackpotting.
És possible que hagis sentit aquest nom abans, ja que es tracta d'una tècnica originada fa més d'una dècada però que ara torna a estar en circulació. Es tracta d'un mètode que utilitza un malware perquè els caixers expulsin una gran quantitat de diners -o tot el que contenen- sense haver de robar ni clonar les targetes dels usuaris.
Com ho fan? Els lladres accedeixen de forma física al caixer sense aixecar sospites i hi instal·len un dispositiu USB amb el malware. Un cop feta la instal·lació, utilitzen comandaments per fer que el caixer expulsi els diners i la recollida s'ha de fer de manera presencial. Ells no són qui ho recullen, així no aixequen sospites, sinó que compten amb persones infiltrades que simulen utilitzar el caixer per reunir tot el botí i completar el pla.
Per què té aquest nom? El 2010 l'investigador de seguretat Barnaby Jack va demostrar durant una conferència de ciberseguretat com podria manipular-se un caixer automàtic per aconseguir tots els diners. Un temps després, a Alemanya es van registrar molts atacs d'aquest tipus, fins al punt d'aconseguir el robatori de més d'un milió d'euros.