Jutgen dos empresaris per estafar immigrants a canvi de papers

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dimarts dos empresaris gironins acusats de conxorxar-se per estafar 15.000 euros a dos immigrants.

Publicat el 22 de desembre de 2009 a les 20:36

Al banc dels acusats també hi ha un tercer soci que, segons el fiscal, és qui actuava d'enllaç i buscava les víctimes. Els tres han negat els fets durant el judici. L'empresari que va tramitar els permisos de treball i residència per a familiars de les dues suposades víctimes afirma que ho va fer 'com a favor' i que en cap moment va demanar diners a canvi. Els altres dos acusats s'han desvinculat dels fets i sostenen que no coneixen de res als denunciants. Els tres homes s'enfronten a quatre anys de presó cadascun. El judici ha quedat vist per sentència.

Els tres homes estan acusats d'estafa perquè haurien demanat un total de 15.000 euros per tramitar els permisos de residència i treball per a cinc familiars dels dos denunciants. Segons la declaració de les suposades víctimes, un dels acusats, Mustapha C., els posava en contacte amb un dels empresaris, Ramon F. Aquest, s'encarregava de pactar el preu -demanava 3.000 euros per a cadascuna de les persones que volguessin portar al país amb un contracte laboral- i cobrava els diners. L'altre empresari, Jose A., era qui tramitava els permisos a la subdelegació del govern espanyol, uns permisos que acabaven denegats.

Jose A. i Ramon F. entrant a l'Audiència de Girona. Foto: Marina López / ACN

Durant el judici, els tres homes s'han desvinculat dels fets. Mustapha C., el suposat ganxo, nega que conegués els altres dos acusats. Ramon F. diu que no coneixia els denunciants i Jose A. que els hi va fer un favor tramitant-los els papers però que no els hi va demanar res a canvi. 'Els hi vaig fer un favor i no els hi vaig assegurar que sortís bé', ha declarat l'empresari Jose A.

El processat comptava amb dues empreses, una a Olot i l'altra a Pineda de Mar. Segons ha relatat, va accedir a contractar en origen els familiars dels dos denunciants perquè tenia previst obrir un restaurant en els pròxims mesos. Jose A. ha declarat que no sabia que estrangeria li denegaria els tràmits perquè no tenia al dia pagaments de les empreses.

La versió de les víctimes és molt diferent. Un d'ells –que va arribar a pagar 12.000 euros per dur al país quatre familiars- ha explicat que el ganxo el va posar en contacte amb l'empresari que feia els negocis. Li va fer un primer pagament de 6.000 euros i, un cop li va dir que la documentació estava a punt, li va donar els diners que faltaven. Llavors, Ramon F. li va dur uns papers que el denunciant va entendre com a permisos. Dies després, li van explicar que eren els avisos de denegació dels permisos.

En aquest moment, va anar a reclamar a Ramon F. i va ser en aquest punt quan Jose A. es va posar en contacte amb ell i li va oferir 6.000 euros i pagar-li la resta de diners en quotes mensuals. 'Si hagués tingut els papers no els hauria denunciat', ha assegurat l'home. L'altre denunciant va pagar 3.000 euros més per fer venir el seu germà al país.

Durant la vista, un agent dels Mossos d'Esquadra ha explicat que, a banda de per les declaracions dels denunciants, també van detenir els dos empresaris perquè tenien antecedents policials pel mateix delicte i per actuar plegats per estafar diners a canvi de documentació.

Les peticions de pena, a definitives

La fiscalia i l'acusació particular demanen quatre anys de presó per a cadascun dels tres acusats. L'acusació pública també sol·licita que paguin una multa de 4.500 euros i que indemnitzin les dues víctimes amb la mateixa quantitat de diners que, suposadament, els hi van estafar. Les defenses en demanen l'absolució. El judici ha quedat vist per sentència.