La 16a edició del «Dictat en català» de Perpinyà aplega unes 200 persones

El text d'enguany, com sempre dividit en tres nivells, ha estat extret de l'obra de l'escriptora nord-catalana Renada-Laura Portet

Publicat el 14 de març de 2015 a les 18:15

Imatge de la sala auxiliar del Palau d'Exposicions de Perpinyà on s'ha celebrat el 'Dictat en català' Foto: ACN


Més de 200 persones s'han acostat aquest dissabte al Palau de les Exposicions de Perpinyà per participar en una nova edició, la setzena, del 'Dictat en català', una iniciativa que vol "mantenir encesa la flama del català" a la Catalunya del Nord i que commemora l'edicte signat pel rei Lluís XIV l'any 1700 pel què es prohibia l'ús del català al Rosselló. Enguany, el text del dictat s'ha extret del llibre 'Castell Negre' de l'escriptora nord-catalana Renada-Laura Portet, Creu de Sant Jordi 2004. El dictat s'ha dividit un any més en tres parts: una dirigida als més petits i principiants, una per aficionats i una tercera per a "experts". En general, els participants han valorat com a difícil el text.

Malgrat que el pavelló satèl·lit del Palau d'Exposicions de Perpinyà ha acollit un bon nombre de persones, el cert és que l'assistència a aquesta setzena edició ha estat la més baixa de totes les celebrades. Empar Nogué, del Col·lectiu de Professors de Català per a Adults i una de les impulsores de la iniciativa, creu que una de les raons d'aquesta caiguda és l'alta dificultat dels dictats proposats els darrers anys. "Tot i que la correcció és anònima, molta gent té vergonya d'entregar el seu text i molts altres, malauradament, opten per quedar-se a casa", ha lamentat.

De fet, aquest dissabte, a diferència del que passava en edicions passades, el nombre de nens i nenes ha estat molt baix. En aquest sentit, l'alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, ha explicat que en vista a l'edició de l'any vinent es vol variar una mica el format del 'Dictat en català' per donar més protagonisme als alumnes de les escoles catalanes de la Catalunya del Nord, "els que formen la base de la llengua".

Text complicat i llarg

En general, els participants han trobat molt difícil el text d'aquest any que el de l'edició de l'any passat. En Pol, que estudia a la Bressola i té 11 anys, ha fet el nivell més baix i tot i així ha tingut dificultats per acabar-lo. "El vocabulari era fàcil, però els temps verbals eren complicats", ha explicat.

Als habituals problemes acústics donats per la grandària de la sala on es fa el dictat, molts participants es queixen que els textos proposats, i el d'aquest any no ha estat una excepció, són difícils d'entendre per a gent "que té un domini limitat de la llengua". En aquest sentit, reconeixen que molta gent ha deixat de venir al 'Dictat en català' per "vergonya". Un aspecte que ha lamentat en Bernat Casals, que no s'ha perdut cap edició del dictat i que pensa que ha perdut una mica de l'ambient festiu que el caracteritzava.

Amb tot, tots els participants consultats coincideixen en assenyalar que s'ha de fer el que calgui per no perdre una festa de la catalanitat com és el dictat i que s'han de buscar fórmules per involucrar els més joves que seran els que hauran de continuar amb el certamen.