El Govern ha aclarit que el laude que sortís d'aquest arbitratge hauria de ser assumit per les dues parts, i ha demanat a sindicats i direcció que responguin l'oferta durant aquesta setmana. TMB ha respost gairebé immediatament que acceptava. Ha justificat que la seva resposta afirmativa és "en coherència amb l'actitud constructiva, flexible i responsable desenvolupada al llarg de la negociació del conveni", i considera que l'arbitratge pot ser una sortida efectiva perquè la plantilla aconsegueixi millores en els aspectes econòmics i socials "i posar fi d'aquesta manera al conflicte laboral i a les parades indefinides de cada dilluns".
La presidenta de TMB i regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, ha demanat als treballadors i al comitè d'empresa que acceptin la proposta de l'arbitratge. Sosté que, si els treballadors accepten l'arbitratge, el conseqüent seria desconvocar les vagues indefinides dels dilluns, segons Vidal, que ha advertit: "La resposta a les millores que hem estat proposant no pot continuar sent més vagues".
Des dels sindicats, han assegurat que l'arbitratge demostra la "incapacitat de negociar" de la direcció de TMB i l'Ajuntament. Fonts sindicals han assenyalat a Europa Press que encara no han decidit si acceptar la proposta, cosa que els representants sindicals preveuen abordar en una reunió aquest dimecres, sense descartar que l'assumpte pugui sotmetre's a votació de la plantilla. No obstant això, la CGT ja ha anunciat amb una piulada que rebutja aquesta via perquè és "deixar de negociar i deixar les necessitats i drets dels treballadors en mans de tercers que no tenen coneixements de les reivindicacions".
La @CGTMetroBCN diu NO a l'arbitratge proposat per mediació i ràpidament acceptat per la patronal de @bcn_ajuntament. #VagaMetro pic.twitter.com/Jshr4fT2jF
— CGT Catalunya (@CGTCatalunya) 4 de juliol de 2017