La FaPaC demana doblar la partida pressupostària per a beques menjador

L'entitat assegura que només 1 de cada 4 alumnes en risc d'exclusió social tenen beca del 100%

Publicat el 07 de febrer de 2017 a les 20:02

Una aula escolar. Foto: Adrià Costa


La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC) reclama que el Departament d'Ensenyament dobli la partida destinada a les beques menjador, i es passi dels 60 milions d'euros d'aquest curs als 120. L'entitat assegura que és l'única manera d'arribar als 378.000 infants menors de 16 anys en risc de pobresa o exclusió social que hi ha a Catalunya.

Des de la FaPaC s'alerta que en dues classes de 25 alumnes, n'hi ha 15 en risc de pobresa, només 3 tindran una mitja beca i 1, una beca menjador del 100%. Precisament en aquest sentit, la FaPaC lamenta que dels 98.000 ajuts previstos per a aquest curs, només 19.000 són del 100% de l'àpat. Per això també reclamen una revisió dels llindars.

L'entitat també alerta que precisament el 30% de l'alumnat amb necessitats alimentàries és el més afectat pel fracàs escolar. Per això proposa un increment del 100%, en relació al curs actual, de la partida que es destina a les beques menjador.

Assegura que els increments dels ajuts dels darrers cursos, tot just han arribat a recuperar el nivell del pressupost del curs 2009-10, 55 milions d'euros, però hi ha 72.000 alumnes més, de 3 a 16 anys, alhora que s'ha duplicat el risc d'exclusió social arran de la crisi. Per aquest motiu, la FaPaC no considera que els 12 milions més que es preveuen per aquest 2017 siguin suficients per cobrir l'alumnat vulnerable.

Segons Àlex Castillo, vocal d'igualtat d'oportunitats, amb aquest increment s'arribaria al 70% de cobertura, mentre que ara s'està cobrint només un terç i considera així, que ''el gruix de les necessitats socials estarien cobertes''. Castillo alerta també, que cal que les beques arribin a Secundària on, amb la jornada compactada, s'han tancat els menjadors dels instituts i molts alumnes han perdut l'únic àpat que podien fer.

A més a més, des de la FaPaC també es demana que hi hagi més transparència i menys burocràcia. En aquest sentit, lamenten que malgrat el compromís del Departament de donar a conèixer les famílies beneficiàries abans de l'1 de setembre, alguns alumnes hagin arribat a mig curs sense saber si tenen beca o no.

Castillo també critica que per sol·licitar aquests ajuts cal presentar uns 14 documents i que sovint, les famílies més vulnerables no se'n surten perquè se'ls obliga a fer de ''gestors'' de la seva pròpia manca de recursos . Per això considera que és un sistema ''ineficient'' quan l'administració ja sap que ha de donar aquests ajuts perquè pot actuar amb els infants en risc.

Les AMPA també alerten que les administracions segueixen pagant amb retard, una demora que pot arribar fins als tres mesos. Algunes AMPA asseguren no haver rebut diners que han avançat per cobrir la despesa dels menús del curs passat.

Una partida oberta

Per la seva banda, el Departament d'Ensenyament ha volgut recordar que en l'àmbit de les beques menjador s'acompleix el mandat parlamentari de llindar de risc de la pobresa, un mandat previst al pressupost del 2017. En aquest sentit, fonts del Departament han indicat que tots els alumnes que compleixen els requisits obtenen la beca.

També han subratllat que es tracta d'una partida oberta, és a dir que qualsevol situació sobrevinguda durant el curs s'atendrà sempre i quan l'afectat compleixi els requisits esmentats.

Pel que fa a les xifres de beques menjador, el Departament d'Ensenyament ha explicat que a 10 de gener del 2017 n'hi ha 71.997 al 50% i 21.665 al 100%.

Finalment, el Departament de la Generalitat ha remarcat que el pròxim 16 de febrer hi ha prevista una reunió amb la FaPaC, reunió que s'aprofitarà per intentar donar resposta a les inquietuds de l'entitat.