La PAHC desocupa l'Ajuntament de Puig-reig amb un principi d'acord

El consistori ha fet una proposta que en els propers dies es podrà esmenar per part de la plataforma | Tant l'Ajuntament com la PAHC manifesten que hi ha voluntat de pacte

Publicat el 26 de gener de 2015 a les 19:19

La PAHC ocupa l'Ajuntament de Puig-reig Foto: PAHC


Després de més de cinc hores d'ocupació de l'Ajuntament de Puig-reig i d'una llarga reunió entre els membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Berguedà, l'equip de govern, serveis socials i grups de l'oposició, sembla que el conflicte generat al municipi a causa de l'ocupació d'una casa del carrer Cal Cases es pot començar a desencallar. Aquesta és la sensació que s'han endut ambdues parts després de negociar els termes amb què s'ajudarà les dues famílies que actualment ocupen l'habitatge, i pel qual la plataforma ha decidit marxar voluntàriament de l'edifici públic.

Tot i que no han transcendit els punts definitius d'aquest possible acord que previsiblement es pot firmar al llarg de la setmana, sí que s'ha acordat que la família Cortés seria reallotjada “en un termini molt breu” a l'antic habitatge que abans ocupaven, ha explicat la PAHC a NacióBerguedà. No obstant això, i per solucionar els problemes de salubritat que la plataforma denunciava, l'Ajuntament s'ha compromès a aïllar una paret per la qual traspassa la humitat de l'exterior, arreglar les persianes i algunes portes i, en general, repassar-lo perquè quedi totalment habitable. De fet, aquesta mateix matí membres del consistori, de la PAHC i la família Cortés han anat a veure el pis i la seva situació.

Aquesta ha estat la proposta del consistori, a través de la qual també es comprometen a pagar les despeses d'aigua, gas i electricitat de l'habitatge, així com el lloguer, mentre la família no cobri cap tipus de subsidi. A partir de llavors, i després de firmar amb ells una declaració jurada davant dels serveis socials, se'ls faria pagar el 30% del lloguer, en funció dels ingressos reals que tinguessin. D'altra banda, l'Ajuntament es comprometria a continuar negociant amb les entitats bancàries un parc social d'habitatge per fer front a les necessitats d'altres famílies que es poguessin trobar en la mateixa situació. 

Aquestes són les condicions que, segons ha detallat a aquest diari l'alcalde del municipi, Antoni Clement, s'han posat sobre la taula a la PAHC com un primer pas de consens. No obstant això, esperen que la plataforma esmeni alguns dels punts de l'acord, com ha afirmat que farà, i que es pugui trobar una solució factible, de consens i que disminueixi la tensió al municipi. 

Actualment, la negociació entre la PAHC i l'Ajuntament de Puig-reig està a mans d'una mediadora del Consell Comarcal que està vetllant per l'entesa entre les dues parts. Per això, segons l'alcalde, ha resultat tant violenta l'ocupació, ja que s'estava en fase d'entesa i, el que el consistori esperava, era una contraproposta, no que diverses persones -moltes d'elles de fora de la comarca, segons ha mantingut- ocupessin les dependències de l'Ajuntament. 

Per a Clement, el més important és la voluntat de pacte i, per això, ha demanat que es llegeixin amb calma la proposta de l'Ajuntament, que la valorin i que l'esmenin si cal, però sempre amb una actitud positiva i amb ganes de solucionar les coses. Una voluntat que, d'altra banda, la PAHC afirma compartir des del seu punt de vista. “De la reunió, hem sortit contents de desencallar la situació”, han manifestat, tot i que han indicat que no s'ha aconseguit tot el que es demanava, “ni molt menys”, tot i que sí un mínim d'acord per “reconduir una situació que s'estava enquistant”.