L'Ajuntament de Barcelona retirarà finalment la tanca que una mancomunitat de propietaris va instal·lar al voltant de tota la plaça Mercè Sala del barri del Poblenou, la setmana passada. La irrupció d'aquest reixat -que fa anys que els propietaris de diversos habitatges, oficines i aparcaments havien estat tramitant administrativament amb el mateix ajuntament- va indignar gran part del veïnat de la zona, que es va trobar una barrera física de més de dos metres. I això va despertar protestes individuals i col·lectives que denunciaven "privatització de l'espai públic". Ara, després d'analitzar la situació, l'àrea d'Urbanisme -comandada per la tinenta d'alcaldia Janet Sanz- s'ha fet càrrec de l'expedient i ha decidit "procedir a la retirada de la tanca". Segons ha pogut saber Nació, la previsió és que els treballs de desinstal·lació es duguin a terme abans de l'estiu. L'objectiu és que "en dos mesos estigui fora com a màxim", afirma Sanz.
Aquest tancament de la plaça, que impossibilita l'accés al que fins ara havia estat un espai públic de 22h a 8h, és una "iniciativa privada" que "no tenia cap validació política", defensen fonts de l'àrea d'Urbanisme. En aquest sentit, l'argumentari del consistori és que la petició del grup de propietaris havia anat avançant en els tràmits tècnics i s'havia validat en base a criteris purament administratius, però que no va passar per cap votació o decisió dels responsables polítics. "El govern de la ciutat no contempla tancaments d'espais públics que no preservin zones verdes, equipaments o monuments", i remarquen que "aquest no és el cas".
Tal com ja va explicar aquest diari, una part del govern municipal s'havia mostrat especialment incòmoda amb la irrupció de la tanca, amanida amb crítiques veïnals davant la pèrdua d'espai públic durant una part del dia. La gran incògnita dels últims dies, però, era saber com de factible seria procedir a la retirada d'una tanca que comptava amb el vistiplau de l'Ajuntament, a més d'aclarir quins costos econòmics podria tenir en clau d'indemnització. Finalment, això li costarà almenys 52.104 euros a l'Ajuntament, perquè haurà de tornar la inversió que van fer els propietaris per instal·lar la reixa, a més del cost de les obres de retirada. Al marge d'això, no es contemplen indemnitzacions afegides.
La tinenta d'alcaldia Janet Sanz -BComú- es mostra crítica amb el funcionament intern d'aquest tràmit. "No té ni cap ni peus que el districte elevés això", diu en referència a una regidora territorial -la de Sant Martí- en mans del PSC, el seu soci de govern. Igualment, la responsable municipal concreta que ha reclamat al districte que deixi de tancar cada nit la plaça -com feien aquests últims dies treballadors municipals- i es deixi l'accés obert de manera permanent. "No hi ha cap política a la ciutat de tancament de places i espais públics perquè a uns veïns que hi ha al costat els molesta alguna cosa", rebla Sanz, en declaracions a Nació. El que defensa la responsable d'Urbanisme és que ara se centraran a "garantir la convivència" i evitar mesures que arriben "per la porta de darrere" sense consens veïnal.
A la postura de Sanz, dels comuns, s'ha afegit la reacció del regidor del districte, David Escudé, del PSC. Amb un comunicat a les xarxes, el representant socialista ha subratllat que fa una setmana -en una reunió d'urgència amb els veïns- ja va assegurar-los que ni la seva formació ni ell com a regidor havien volgut la tanca "sense ser acceptada" per tot l'entorn veïnal. "Els vaig donar la meva paraula", ha insistit. A més, ha celebrat "que Urbanisme hagi trobat la fórmula jurídica per eliminar aquesta tanca".
D'aquesta manera, s'obre un nou escenari de debat sobre el futur de la plaça Mercè Sala, que des d'entitats com l'Observatori dels Barris del Poblenou puntualitzen que és l'única plaça de la zona i que té un especial valor per al veïnat. També, des de l'Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou, Joan Maria Soler denunciava la setmana passada que el desmuntatge de la tanca era l'única sortida acceptable", alhora que denunciava que no s'entenia "com els propietaris d'uns lofts i uns quants pisos més se n'han sortit amb tanta facilitat a l'hora de tancar una plaça pública". Des de la part privada que va impulsar aquest tancat es va exposar que els motius eren "de seguretat" i que pretenien convertir-la en un espai que incloïa més verd i espais per al veïnat. Els veïns crítics amb la tanca també defensen que es poden fer millores a la plaça Mercè Sala, però reivindiquen que no a canvi d'envoltar tot l'espai amb un reixat.