
La universalització de les xarxes socials converteix als lectors digitals en "prescriptors" en el moment que utilitzen les funcionalitats que els atorguen les mateixes xarxes socials per difondre aquelles informacions que els interessen, i aquest fet "capgira la manera d'entendre el periodisme digital". Aquesta és una de les idees exposades a la segona sessió del taller "Periodisme digital, experiències i futurs" que apropa l'experiència del Grup Nació Digital a la 46a edició de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada (Conflent).
Després d'una primera sessió més centrada en el vessant periodístic a càrrec de Salvador Cot i Quico Sallés, aquest divendres el responsable de tecnologia del Grup Nació Digital, Miquel Serrabassa i el director d'estratègia, Jordi Font, han donat importància al paper del lector a l'hora d'encarar el producte que se li ofereix, no només per aquest paper de prescriptor, sinó també pel fet que és necessari "encaixar tecnològicament" el que pot oferir un mitjà i el que els lectors poden fer.
Nou canal de distribució de la informació
Segons Serrabassa, les xarxes socials han obert "un nou canal de distribució de la informació", i per això cal tenir en compte que actualment "hi ha molta gent que entra als mitjans sense saber a quin han entrat, perquè es perd visió de quina és la capçalera que ha donat la informació". A aquest fet cal sumar-hi que les informacions ja no les busca el lector, "sinó que li arriben", segons ha indicat Font, perquè "de l'acció d'anar a llegir un mitjà determinat hem passat a la fase de consum d'informació via Facebook, Twitter, etcètera".
Per tot plegat, la conclusió és, per una banda donar importància "a tenir lectors, però també a tenir seguidors a twitter i facebook", i a la vegada saber equilibrar les "tensions del llenguatge" que genera el món digital. "No podem fer només titulars per Google, però hem de tenir present que una informació a un mòbil no va acompanyada d'una foto ni d'un context per a que s'entengui", conclou Font.