Les famílies encaren la tornada a l'escola preocupades per l'encariment dels costos

La implantació de la LOMLOE en els cursos imparells també neguiteja els pares i mares; alguns encara no saben quins llibres hauran de comprar perquè hi ha autonomies que no han aprovat els decrets dels currículums

  • Hi ha famílies que han retallat despeses d'altres bandes durant l'estiu, com l'oci o les vacances | Gala Espín -
Publicat el 28 d’agost de 2022 a les 17:15
Les famílies encaren la tornada a l'escola amb "molta preocupació", tant per la pujada de les despeses derivades del pròxim curs escolar a causa de la inflació com per la implantació en els cursos imparells de la LOMLOE. Per això, han coincidit a assenyalar que "serà molt dur" malgrat que intenten "fer números i ajustar costos". La presidenta de la Confederació de Pares d'Alumnes (COFAPA), Begoña Ladrón de Guevara, ha assenyalat en declaracions a Europa Press que "preparar el pressupost familiar d'aquest retorn a les classes no és fàcil" i ha subratllat que "tot ha pujat", des del "material més bàsic, fins als llibres o el material informàtic".

A banda d'això, Ladrón de Guevara també ha enumerat les despeses derivades del curs en general, com ara el transport i l'electricitat que també "redunden en les famílies" i els fan patir els pròxims mesos. Aquesta preocupació, segons ha explicat la presidenta de la COFAPA, fa que molts nuclis familiars hagin hagut de retallar despeses d'altres bandes durant aquest estiu com l'oci o les vacances: "No han gaudit en previsió d'estalviar per al futur".

Enguany, la tornada a l'escola és doblement crítica perquè, per Ladrón, hi ha molt estrès i els menors en són conscients. Sobre aquest tema, també ha denunciat la incertesa generada per l'"agreujant" de la LOMLOE, ja que, a banda de suposar un encariment dels llibres de text al "no poder-se heretar" en els cursos imparells, encara són moltes les famílies que no saben quins necessitaran perquè les comunitats autònomes no han aprovat encara els decrets dels currículums.

Són set les autonomies que encara no han aprovat cap dels seus decrets curriculars (Catalunya, Andalusia, Canàries, Castella i Lleó, Múrcia, Galícia i País Basc) i dos no han completat l'aprovació dels currículums de totes les seves etapes educatives (Navarra ha d'aprovar el decret de Batxillerat i Astúries té pendent aprovar els d'ESO i Batxillerat), segons ha informat l'Associació d'Editors de Llibres i Continguts Educatius (ANELE).

Per la seva banda, el president de la Confederació Catòlica Nacional de Pares de Família i Pares d'Alumnes (CONCAPA), Pedro Caballero, ha considerat que la nova llei és un dels principals problemes perquè s'ha de "fer apilament de material nou". Caballero ha detallat que "els llibres, seguits de l'uniforme escolar, seran el més car enguany". També ha estimat que les famílies gastaran en el nou curs entre 200 i 250 euros més que en anys anteriors.

"Durant dos anys, aquest i el pròxim curs, les famílies hauran de fer una inversió extra", ha insistit. A més a més, el president de la CONCAPA ha afegit que en anys anteriors, sense canvis de lleis, les famílies podien tenir tot preparat a l'inici de l'estiu per afrontar així "millor" l'inici del curs escolar. En aquest sentit, ha opinat que "moltíssimes famílies no faran apilament del material escolar fins a l'inici del curs", al setembre, quan totes les comunitats autònomes publiquin els currículums. Sobre aquest tema, ANELE ha desitjat que, un cop comenci el curs, siguin "poques" les autonomies a les quals els falti publicar els decrets i s'ha mostrat confiada que totes estan "accelerant els processos per a tenir-los com més aviat millor".

[h3] L'alça de preus també repercutirà en les activitats extraescolars [/h3]
D'altra banda, les famílies han avisat que l'augment del cost del retorn a l'escola repercutirà també en les activitats extraescolars, una despesa extra que, vista la situació, algunes famílies decidiran no fer. "Tindrem un seriós problema amb això", ha avisat el president de CONCAPA, que ha afegit que "tot això té sempre un rerefons psicològic, afecta les famílies i també als nens. Veurem com ho podem portar ara que els menors arrosseguen dos anys de pandèmia i tenen deficiències emocionals. És un risc". 

La presidenta de la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares de l'Alumnat (CEAPA), María Capellán, ha coincidit en la "despesa extra" que suposa l'aplicació de la LOMLOE, i ha cridat els professors a "innovar" de cara a futur i "utilitzar menys els llibres de text". Capellán ha considerat que "hi ha altres recursos més barats, però igual d'efectius". Així mateix, ha avisat que fins que comenci el curs no es podrà saber el cost real del retorn a les aules, ja que és aleshores quan cada professor demana un material determinat. En aquest sentit, ha recordat a les famílies que "no tot ha de ser nou", tot defensant el consum circular. 

[h3] Gairebé 300 euros de despesa per família, un 23% més que el 2019 [/h3]
Segons l'estudi estacional de l'Observatori Cetelem, les famílies de l'Estat pretenen gastar un 11% menys aquest nou curs, tot i la pujada dels preus. Com ho faran? Recorrent més al mercat de segons mà i aprofitant material d'altres cursos. De totes maneres, l'informe xifra en 278 euros la despesa mitjana per unitat familiar. Les dades són un 23% més elevades si es tenen en compte les xifres prepandèmia, del 2019, que situaven la despesa mitjana de les famílies de l'Estat en la tornada a l'escola en 226 euros. 

Finalment, altres dades que poden servir per entendre més àmpliament el context actual són les que aporta l'app especialitzada en el mercat de segona mà Milanuncios, de la qual es desprèn que la demanda de llibres escolars de segona mà ha augmentat un 67% entre juny i agost. El 70% dels anuncis nous d'enguany s'han publicat entre juny i juliol, i en acabar el curs escolar, l'oferta creixia un 242% respecte al mes de maig. En la mateixa línia, segons un estudi del comparador de preus idealo.es. el 74% de les famílies reutilitzarà material escolar d'altres anys per a estalviar i dos de cada tres es marca com a objectiu gastar menys de 100 euros en el retorn a les aules.