Les Llàgrimes de Sant Llorenç, també anomenades Perseids, tenen lloc entre finals de juliol i agost, quan la Terra travessa l'estela del cometa SwiftTuttle en la seva trajectòria al voltant del Sol. Això provoca que hi hagi una multitud de partícules, anomenades meteoroides, que xoquen contra l'atmosfera. Enguany la pluja d'estels serà cinc vegades més intensa que en anys anteriors, ja que les Perseids solen tenir un màxim de 100 meteors per hora i, segons informa l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), pot arribar fins a 500 meteors per hora.
Per aquest motiu l'IAA-CSIC, en col·laboració amb l'Associació AstroInnova i el grup Deadalus, llançaran una sonda la nit de l'11 al 12 d'agost, quan la pluja aconseguirà el seu màxim visible a Europa, per gravar per primera vegada, en color, i en alta definició, aquesta pluja d'estrelles des de l'estratosfera. Aquesta missió s'emmarca dins les demostracions del projecte "Orison" pel desenvolupament d'una infraestructura permanent d'observació estratosfèrica.
L'estudi de les pluges de meteors ajudarà a millorar els models de previsió d'activitat, cada vegada més necessaris, ja que les pluges d'estrelles poden tenir efectes perniciosos en alguns satèl·lits en òrbita terrestre.
Observació de les Perseides
Per la seva banda, la Lluna interferirà en l'observació del fenomen, que apareixerà en el cel en fase creixent. És per aquest motiu que es recomana observar les Perseids a partir de les dues de la matinada, ja que la Lluna tindrà un efecte menor.
"Els estels fugaços poden aparèixer en qualsevol lloc del cel. Per la seva trajectòria poden procedir d'un punt situat en la constel·lació de Perseu, d'aquí el seu nom", ha indicat el membre de l'empresa Azimuth, Marcos Villaverde, que coordina les activitats de divulgació en l'observatori de Calar Alto.
Es recomana observar a 40 graus de la constel·lació de Perseu, i prendre com a guies les de Taure, Andròmeda o l'Óssa Menor. A més, apunten que no caldrà utilitzar telescopis ni cap instrument òptic. La pluja es podrà veure a ull nu sempre i quan s'estigui en una zona fosca i lluny de la contaminació lumínica de les ciutats.
[vimeo]173300126[/vimeo]
Les Llàgrimes de Sant Llorenç, cinc vegades més intenses aquest any
l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia llançarà una sonda per gravar en color, i en alta definició, aquesta pluja d'estrelles des de l'estratosfera.
Ara a portada
Publicat el 03 d’agost de 2016 a les 17:38
Et pot interessar
-
Societat UGT reclama que es prohibeixin les bonificacions de les multes per accident laboral mortal
-
Societat Mor un català a Astúries arrossegat pel corrent quan baixava en canoa per un riu
-
Societat Rècord històric del metro de Barcelona amb més d'1,8 milions de validacions per Sant Jordi
-
Societat Pas endavant amb el català d'una de les marques de cotxes més importants del món