L'hotel abandonat de la Bisbal de Falset passa a mans de l'Ajuntament

Els socis de la construcció, ancorada al poble des de fa més de 20 anys, cedeixen la propietat als veïns

Publicat el 17 d’abril de 2016 a les 17:02
Havia de ser un hotel per acollir aquells turistes que volguessin dormir amb vistes a la serra del Montsant però la retirada de suport financer i la crisi immobiliària ho van aturar. Més de 20 anys després, l'estructura continua al capdamunt de la Bisbal de Falset, al Priorat. Ara, els socis han cedit l'estructura a l'ajuntament del poble, que deixarà que siguin els veïns qui decideixin què es fa amb la construcció. ;

El projecte d'hotel va començar fa 22 anys de la mà de cinc socis del poble que, per diversos entrebancs, van deixar-ho estar quan les obres estaven a mig fer. L'estructura, però, continua coronant el poble, de poc més de 200 habitants. Després de tant de temps, l'ajuntament va demanar als cinc socis al final de l'any passat que fessin un estudi sobre l'estat de la construcció, que veien en "males condicions". Un cop avaluat, es va determinar que calia posar tanques per impedir l'accés a la l'edifici, fins ara obert i "on podia prendre mal tothom". En lloc de posar les tanques, els socis van decidir que "passaven la pilota" al consistori i que, finalment, fossin els veïns qui decidissin que se'n feia de l'estructura.

Esperar i sinó s'interessa cap fundació, enderrocar 

La voluntat de l'alcalde és que la decisió es prengui ràpidament i que l'estructura no s'estigui en aquestes condicions "ni un any més". La proposta del consistori és esperar un temps prudencial per si alguna fundació s'interessa a acabar l'estructura o, si no, enderrocar l'edifici. "És un tema complex perquè després d'una vintena d'anys, la gent que deia que l'estructura feia mala imatge, ara diuen que, després de conviure-hi durant tant temps, és una pena si s'ha de tirar a terra", ha explicat l'alcalde del municipi, Sergi Masip,. Amb tot, si algú decidís continuar davant amb l'edifici, haurien d'enderrocar tant sí com no l'última de les plantes de la construcció, que no s'adequa a les normatives urbanístiques.

Segons ha revelat el batlle, l'Ajuntament ha mantingut contactes amb diverses fundacions, com la Fundació Sant Pere Claver o la Fundació Pere Tarrés perquè impulsin un projecte de tipus social. Si les converses no són fructíferes, al consistori també li agradaria que es convertís en una casa de colònies. "Seria una gran cosa si es pogués aprofitar i donar tres o quatre llocs de treball al poble", ha dit l'alcalde, que ha explicat que la majoria de joves marxen del poble a treballar a Reus, Tarragona o Lleida perquè l'activitat del municipi està centrada en l'agricultura. "Estaria bé que poguéssim diversificar", ha assenyalat.

D'altra banda, el consistori no acceptaria qualsevol tipus de proposta per tirar endavant la construcció i, en principi, rebutjaria que es tornés a parlar d'instal·lar un hotel.