L'increment de preus de l'energia afecta de manera «preocupant» el 62% de les empreses

Pimec adverteix que un 16,4% de les pimes catalanes poden tancar si continua la crisi energètica, el que amenaçaria 320.000 llocs de treball

Antoni Cañete i Moisès Bonal, avui a la seu de Pimec
Antoni Cañete i Moisès Bonal, avui a la seu de Pimec | Pimec
09 de març de 2022, 12:12
Actualitzat: 12:14h
Si el preu de l'energia continua incrementant-se el 62% de les empreses catalanes pot patir una situació greu. En les del sector hoteler i de restauració, la situació crítica afectaria un 83% i un 68% en el de les empreses industrials. Un 16,4% de les empreses podrien veure en perill la seva continuïtat, segons una enquesta elaborada per Pimec. Així ho han explicat el president de l'entitat, Antoni Cañete, el president de la comissió d'energia de la patronal, Joan Vila, i Moisès Bonal, del gabinet d'estudis de Pimec. 

L'enquesta es va fer just abans de la invasió russa d'Ucraïna, i el tot indica que el conflicte abreujarà encara més la situació. Han contestat l'enquesta de Pimec un total de 350 petites i mitjanes empreses. Segons Pimec, més de la meitat de les empreses han rebut increments de preu del gas natural del 200%. 

Joan Vila ha explicat que l'arrel del problema és el sistema de fixació de preus, que és especialment injust per a les pimes. El sistema marginalista fixa el preu de l'electricitat en funció de l'últim megawat hora generat pel sistema elèctric, que l'estableixen les centrals de carbó i gas. Precisament aquest dimecres Pimec ha enviat una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Layen, per demanar-li que amb urgència el gas surti del pool elèctric europeu per aconseguir un descens dels preus. 

Antoni Cañete ha reclamat modificar el sistema de fixació de preus, ja que la configuració actual dona uns resultats excessius de 76.659 milions, que suposa 1.700 euros per càpita. Pimec també reclama que el gas natural surti del mercat marginalista ja que el seu preu pot ser responsable de més del 50% de l'augment dels preus de l'electricitat. 

La petita i mitjana empresa ha demanat als governs de Catalunya i Espanya que adoptin mesures fiscals per captar alguns dels rendiments que obtenen alguns generadors d'electricitat, en la línia del qua es proposa la Comissió Europea. La patronal demana una major inversió en renovables i unes subvencions realistes i flexibles. 

Els dirigents de les pimes catalanes han advertit de la gravetat de la situació, que podria posar en risc 320.000 llocs de treball, que són els ocupats per un 16,4% de les pimes catalanes, el percentatge de les que se senten en risc greu.