L'estat espanyol gaudeix d'una gran riquesa multicultural i multilingüística. Això, fins al punt que s'hi parlen llengües de les quals la majoria de la població en desconeix l'existència. Una és la fala de Xàlima, parlada per entre 5.000 i 10.000 persones a només tres municipis del nord d'Extremadura.
Concretament, és la llengua materna dels habitants del Valverde del Fresno (amb el dialecte valverdeñu), Elijas (Lagarteiru) i San Martín de Trevejo (Mañegu). El seu origen no és del tot clar, tot i que els lingüistes saben que es tracta d'una llengua romànica del subgrup de l'iberoromànic de l'edat mitjana. En tot cas, els parlants rebutgen que sigui una escissió del gallec, el portuguès o l'asturià-lleonès.
La fala no és una llengua oficial, però va ser declarada bé d'interès cultural el 2001. Es transmet per la tradició oral i dona nom a carrers i comerços. Així, tal com explica el secretari de l'Associació Cultural Xalima Fala, Francisco José, a 20minutos, la lluita per al seu manteniment en plena globalització cultural és "viva".