L'organització PEN Amèrica ha elaborat un informe que indica que 1.157 llibres han estat prohibits durant el 2021 a les escoles i biblioteques estatunidenques. A més, 1.375 s'han posat a la llista negra, a l'espera que siguin revisats per vetar-los, o no, definitivament. Aquesta regulació, que recorda a l'escenari distòpic de Fahrenheit 451, ha assolit xifres històriques i ha despertat protestes dins del sector de l'ensenyament.
El moviment Setmana dels Llibres Prohibits lluita contra aquesta imposició des de l'any 1982. Normalment, se celebra la darrera setmana de setembre i és el moment que els centres educatius i escoles s'agrupen per reivindicar la llibertat de pensament. Enguany, l'Associació Estatunidenc de Biblioteques i la PEN Amèrica han elaborat un informe que analitza amb més profunditat la situació al país.
D'acord amb la investigació, la majoria de textos vetats estan escrits per autors afroamericans o persones del col·lectiu LGBTQIA+. Així, han denunciat el racisme i LGBTQIA+fòbia que suposa aquest fet en una societat que, a més, ha protagonitzat una onada de protestes sota el lema "Les vides negres importen". Segons les dades, el llibre més qüestionat -per segon any consecutiu- és Gender Queer, de Maia Kobabe, que reflexiona històricament sobre gènere no binari.
[noticiadiari]2/240047[/noticiadiari]
L'augment de prohibicions es produeix al mig d'una guerra cultural educativa que ha posat al centre del debat com els educadors han de parlar sobre racisme, història estatunidenca, feminisme, diversitat i educació sexual. Un fet que no agrada als sectors conservadors, que s'emparen sota la "moralitat". Entre els promotors de la prohibició de llibres hi ha polítics conservadors, com el governador de Florida, Ron DeSantis, o el de Texas, Greg Abbott.
La periodista de The New York Times, Nikole Hannah-Jones, va afirmar a l'Agència EFE que "llegir obre el teu món, la teva perspectiva, i et porta a qüestionar les jerarquies socials". No és l'única que pensa així: és per això que, tal com han descobert les associacions ALA i PEN Amèrica, molts llibres es llegeixen al territori de forma clandestina.
Les protestes han servit per posar al punt de mira les restriccions literàries que pateix els EUA, però, ara per ara, no ha pogut erradicar la problemàtica. Així i tot, no perden l'esperança. Centres com la Biblioteca d'Arlington, a Virgínia, ha afirmat a EFE que des de la institució s'anima a llegir escrits prohibits, com The bluest eye, Premi Nobel de Literatura Toni Morrison, o Cometas en el cielo, de Khaled Hosseini.
Llibres prohibits a les escoles: així és la guerra cultural als Estats Units
Les xifres apunten que més de 1.150 textos van ser vetats durant el 2021

- Recomaneu llibres a la gent que estimeu -
- Unsplash
ARA A PORTADA
Publicat el 28 de setembre de 2022 a les 19:22
Et pot interessar
-
Societat Collboni adverteix al Comitè de les Regions que Europa s'enfronta a una crisi de l’habitatge «mai viscuda»
-
Societat El temps d'aquest dijous 15 de maig: els ruixats van minvant sense desaparèixer del tot
-
Societat Un incendi en una planta química de Sevilla obliga a confinar 77.000 persones per risc d'intoxicació
-
Societat Què fer aquest cap de setmana a Barcelona i Catalunya: 17 i 18 de maig
-
Societat Els ajuntaments de la Catalunya Nord i Òmnium recorren la prohibició del català als plens
-
Societat Un estudi determina que la telemedicina redueix a un 54% la mortalitat en insuficiència cardíaca crònica