
Estiu i platja. Aquestes dues paraules van íntimament unides però també s'hi ha de sumar la de vigilància. Amb aquest objectiu treballa l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que durant els mesos de calor desenvolupa un pla de vigilància des d'aire, mar i terra per garantir la bona qualitat de l'aigua i el bon estat de les platges.
Cada dia una avioneta, 41 embarcacions i tècnics a peu vigilen que tot estigui dins de la normalitat. Les embarcacions recullen uns 5 metres cúbics per setmana de brossa -principalment plàstics-, l'avioneta pot detectar taques i els tècnics agafen mostres d'aigua per analitzar al laboratori. La campanya d'estiu del 2010 es desenvolupa sense incidències, segons l'ACA.
Des de l'aigua
A l'aigua, un total de 30 embarcacions de platges i 11 de litoral, que naveguen a més metres de la costa, es troben distribuïdes a 28 ports base. Cadascuna d'aquestes ha de recórrer uns 40 kilòmetres de costa per recollir brossa i informació sobre l'estat de l'aigua. Aquestes embarcacions detecten bancs de meduses, dispersen taques si és necessari i recullen residus que suren a l'aigua.
Des de l'aire
Per aire, un avió surt des de l'aeroport de Sabadell (Vallès Occidental) i fa dos vols diaris per inspeccionar tota la costa catalana i localitzar taques o altres afectacions a l'aigua. Els mitjans marítims i els aeris estan connectats a través del Centre de Comunicacions de la Unitat de Caracterització i Control de les Aigües Costaneres de l'ACA (UCCAC). Aquest centre es troba de guàrdia permanent des de les 7 del matí fins a les 6 de la tarda i és qui rep els avisos d'incidències i decideix l'actuació necessària.
400 quilograms de sòlids flotants cada estiu
La campanya d'estiu acaba amb la recollida d'uns 400 kilograms de sòlids flotants, principalment plàstic. Un volum de brossa que no ha augmentat i que es manté estable en els últims anys.
Segons el dia, una brossa
El patró d'una de les embarcacions que recullen aquets sòlids, Juan Peñas, explica que segons el dia de la setmana es troben un tipus o altre de restes. Per exemple, els dilluns és habitual trobar a l'aigua ampolles de begudes alcohòliques i moltes llaunes.
Els encarregats de les embarcacions han de pesar cada dia la brossa que recullen i detallar què és el que troben. Tècnics de l'ACA s'encarreguen després de comprovar que les dades són correctes i emmagatzemar tota aquesta informació per poder tenir dades comparables.