Matí impetuós a Barcelona: els estudiants ocupen el carrer contra la massacre a Palestina

Una vaga universitària ha servit de cita col·lectiva per convocar una manifestació que demana al govern espanyol i als estats europeus que tallin totes les relacions amb l'Estat d'Israel, també en clau econòmica, en plena guerra a Gaza

15 de maig del 2024
Actualitzat a les 16:15h

Un impuls impetuós ha recorregut el centre de Barcelona aquest matí. A estones atomitzat, a estones multitudinari. Buscava trencar l'aparent normalitat amb què segueix la quotidianitat catalana mentre es produeix una massacre de vides a Palestina. L'últim balanç del Ministeri de Salut de la Franja de Gaza resol que ja s'ha superat la xifra de 35.000 morts des de l'inici de l'ofensiva bèl·lica liderada per Israel. Amb aquesta xifra al cap, una primera protesta ha irromput a la seu d'Acció, espai de promoció econòmica de la Generalitat, per reclamar que s'acabin les relacions amb el territori israelià, inclòs el tancament de l'oficina catalana a Tel-Aviv. Mentre un grup feia una performance de protesta pacífica al carrer, la resposta dels Mossos d'Esquadra ha estat desplegar-hi antiavalots i acabar protagonitzant càrregues contra els activistes. Minuts després, a la plaça Universitat de Barcelona, una crida amb un fons idèntic però amb molta més gent al darrere, el moviment estudiantil, iniciaria un nou pols al carrer.

Aquest dimecres, dia de vaga universitària contra la guerra a Gaza, s'havia convocat també una manifestació a partir de les 12h al centre barceloní. S'hi han incorporat centenars d'estudiants. El missatge de la capçalera, però, tenia clar que la incidència política comença al territori espanyol. "Contra els estats còmplices. Aturem el genocidi", clamava la pancarta que ocupava l'ample dels carrers que s'anaven recorrent entre clams. Un dels més repetits: "Moviment estudiantil amb el poble palestí". Certament, entre la mobilització d'aquest dimecres i les acampades universitàries a punts com la UB o la UAB, els estudiants estan sent un dels col·lectius que amb més empenta estan reivindicant la urgència per aturar els bombardejos a Gaza i les expulsions dels ciutadans de Palestina. Un moviment que ve també inspirat en altres onades similars arreu del món. 

Protesta estudiantil per Palestina a Barcelona
Protesta estudiantil per Palestina a Barcelona
Protesta estudiantil per Palestina a Barcelona
Protesta estudiantil per Palestina a Barcelona
Protesta estudiantil per Palestina a Barcelona
Protesta estudiantil per Palestina a Barcelona
Protesta estudiantil per Palestina a Barcelona
Protesta estudiantil per Palestina a Barcelona
Protesta estudiantil per Palestina a Barcelona

La portaveu nacional del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Júlia Portet, ha recordat que la data de la manifestació no té res de casual i que, precisament, serveix per recordar la història que explica l'actual conflicte. El 15 de maig es commemora la Nakba, moment en què uns 700.000 àrabs van perdre casa seva per la guerra amb Israel, l'any 1948. "No només hi ha un genocidi des d'aquest curs", ha remarcat. També un altra veu, en aquest cas la de Pablo Castilla, de l'organització juvenil Contracorrent, assenyalava la data. "Avuí és 15-M", deia, utilitzant aquesta crossa temporal per recordar el moviment que va acabar alçant un corrent d'esquerres arreu de l'estat espanyol que va acabar arribant al govern. En aquest sentit, ha aprofitat per mirar cap a Madrid i "exigir" al govern de PSOE i Sumar "que trenguin relacions amb el govern d'Israel" i que també "interrompin el tràfic d'armes". Una petició que es feia extensible a la resta d'estats europeus. 

La majoria de les paraules que conformaven els discursos del dia s'han sentit just davant de la seu de la delegació del govern espanyol a Barcelona, precisament, la cruïlla entre els carrers Mallorca i Roger de Llúria, punt on ha acabat la manifestació a tocar de les dues de la tarda. En aquell punt estratègic, s'hi veien pancartes i s'hi sentien càntics. Alguns cartells reclamaven un boicot a Israel, mentre que d'altres lluïen retalls informatius que explicaven els efectes de la guerra sobre el territori palestí. "Israel ha destruït totes les universitats de la Franja de Gaza", concretava un titular del portal internacional Al Jazeera. 

També l'Organització del Jovent Socialista (OJS) ha estat donant suport a les accions dels estudiants -com la de la UB- i en aquesta ocasió ha aprofitat per denunciar que existeixen complicitats dels estats occidentals amb Israel perquè és "una de les regions més rellevants pel capital". Amb el megàfon a la mà, el Miquel, membre de l'OJS, recordava com els darrers dies s'ha bombardejat la ciutat de Rafah i protestava per les peticions de "pau i diàleg" dins d'un sistema que "fomenta l'explotació" i permet la massacre de la ciutadania de Gaza. Minuts abans, també Emma Cercós -portaveu del Comitè estudiantil en solidaritat amb el poble palestí- ha denunciat l'existència del "genocidi més mediàtic de la nostra història". Les protestes no s'aturaran, remarquen els estudiants. Avui ha estat un recordatori eloqüent de les capacitats de protesta del jovent.