El passat divendres, la Policia Local de Benicàssim va sancionar il·legalment una conductora per circular amb l’adhesiu “CAT” damunt del distintiu europeu a la matrícula del seu automòbil. Segons consta a l’acta administrativa tramesa, el motiu de la denúncia és “Circular amb el vehicle reservat les plaques de matrícula del qual tenen incorporats signes o altres caràcters diferents dels establerts reglamentàriament”.
La multa de 200 euros va imposar-se amb la conductora absent i malgrat que el ministeri de l’Interior reconeix, des del 31 de juliol de 2022, que tapar la “E” espanyola no és sancionable. L’argument de l'agent és que s’obstaculitza la identificació del vehicle, si bé, l’estat espanyol és l’únic de la Unió Europea amb quatre dígits i tres lletres a la matrícula, de manera que l’adhesiu no pot dur a confusió.
L’any 2000, les matrícules dels vehicles van incorporar la bandera europea i la “E” d’Espanya arran d’una reforma del govern de José María Aznar. La decisió va topar amb una forta oposició dels Països Catalans, Euskadi i Galícia, on milers de ciutadans van optar per col·locar identificadors propis, com CAT, EH i GZ. La primera multa a Catalunya és del novembre del 2000 a un conductor a Guissona, que finalment va quedar sense efecte. Tanmateix, l’acció de lluny va propiciar-la el president Jordi Pujol, que va col·locar “CAT” al damunt de la matrícula dels cotxes oficials de la Generalitat.
L’actual llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària només preveu com a infracció que la matrícula presenti “obstacles que impedeixin o dificultin la lectura o la identificació de l'automòbil”. Això és, per exemple, que estigui mal posicionada, trencada o insuficientment il·luminada, però en cap cas hi apareix una referència expressa a la lletra del país. En conseqüència, la interpretació de les autoritats respecte a l'aplicació de la normativa varia en funció de la seva ideologia.