Neix «El Manifest de Girona» per la diversitat lingüística

Publicat el 05 de juny de 2012 a les 19:04
El president de la Generalitat, Artur Mas, junt amb la presidenta del PEN Català, Carme Arenas, el president del comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional, Josep M. Terricabras, el professor Johannes Kabatek, de la Universitat de Tübingen, i el president del PEN Internacional, John Ralston Saul Foto: ACN

El PEN Internacional ha presentat al Palau de la Generalitat 'El Manifest de Girona'. El president del comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional, Josep M. Terricabras, ha dit que l'objectiu del manifest és "ajudar als ciutadans i organitzacions de tot tipus a adonar-se de l'enorme importància de la diversitat lingüística i a participar en la seva defensa". El president de la Generalitat ha lamentat que encara avui després de més de 30 anys de restauració de la democràcia a l'Estat Catalunya "pateix la incomprensió, la intolerància o la bel·ligerància d'estaments de l'Estat que sembla que això que hi hagi alguna cosa diferent incomoda".
 
El 'Manifest de Girona' sobre Drets Lingüístics elaborat pel PEN Internacional, una organització mundial d'escriptors que treballa per promoure la cooperació i l'intercanvi entre cultures, destaca que la diversitat lingüística és un patrimoni de la humanitat que ha de ser valorat i protegit; que el respecte per totes les llengües i cultures és fonamental en el procés de construcció i manteniment del diàleg i de la pau en el món; que les diverses llengües i parlars no són només mitjans de comunicació, sinó el medi en què els humans creixen i les cultures es construeixen. També s'assenyala que cada persona aprèn a parlar en el si d'una comunitat que li dóna la vida, la llengua, la cultura i la identitat.