
Els Mossos a Mercabarna aquest matí. Foto: ACN
Un centenar d'inspectors de l'Agència Tributària inspeccionen aquest dimarts al matí el mercat del peix de Mercabarna a la cerca de possibles irregularitats en una vintena de societats que hi operen. Segons fonts properes a la investigació, se sospita que el conjunt d'aquestes empreses podrien haver defraudat un 30% de la seva facturació en vendre part la seva mercaderia en diner negre. La inspecció ha començat al voltant de les sis del matí, just quan Mercabarna ha obert les portes, i s'emmarca en una operació iniciada a mitjans de l'any passat. El conjunt de les societats sumen una facturació d'uns 300 milions d'euros.
Les mateixes fonts han indicat que no es preveuen que es facin detencions ja que es tracta d'una operació administrativa i només s'espera que es facin les "regularitzacions oportunes".
Els inspectors de l'agència que es troben a les instal·lacions del mercat del peix copien informació dels ordinadors i en documents, a més de requerir informació addicional. Un cop analitzada la informació, l'Agència Tributària espera poder concretar amb més exactitud la xifra presumptament defraudada per les societats investigades.
En l'operació a Mercabarna, denominada 'White', els inspectors de l'Agència Tributària han comptat amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra en l'entrada i registres de les parades i les oficines investigades de la vintena de societats. Paral·lelament, l'Agència investiga set persones físiques relacionades amb aquestes societats.
Sistema informàtic per ocultar vendes en la comptabilitat
Segons fonts properes al cas, les empreses utilitzaven un servidor informàtic a través de pantalles tàctils situades als seus llocs de treball que identificava, amb una sèrie de codis concrets, aquelles vendes que ocultaven en la comptabilitat i en les corresponents declaracions tributàries de les empreses.
En total, les societats inspeccionades declaraven una facturació conjunta de més de 300 milions d'euros anuals. Amb les estimacions prèvies derivades de la investigació iniciada al 2014, el frau representaria el 30% del total. Les societats comptaven amb uns marges nets de beneficis sobre volum de vendes anormalment baixos, que en poques ocasions superaven l'1,5%.
D'altra banda, l'Agència Tributària té indicis que entre els responsables de les societats afectades per la investigació movien "grans quantitats de diners en efectiu" i que no consta documentació corresponent als justificants de les vendes.