Barcelona acollirà un nou saló sobre tecnologia entre el 3 i el 5 de març impulsat pels organitzadors del Mobile World Congress, la GSMA, i la fundació Mobile World Capital. El nou esdeveniment aplegarà la comunitat internacional de desenvolupadors al recinte de Montjuïc entre el 3 i el 5 de març. D'aquesta manera, el congrés recupera l'espai que havia ocupat fins al 2021 el saló de les start-ups 4YFN. La primera edició del Talent Arena reunirà desenvolupadors, empreses tecnològiques líders i centres educatius per fomentar l'aprenentatge digital amb conferències, tallers i hackathons. El saló comptarà amb més de 200 ponents com el cofundador d’Apple, Steve Wozniak o el vicepresident de Producte de Google, Xavier Amatriain.
L'entrada serà gratuïta i els assistents tindran l'oportunitat d'acudir dijous 6 de març al congrés de mòbils, que se celebrarà en paral·lel al recinte de Gran Via però que durarà un dia més. El Talent Arena se centrarà en temes com a intel·ligència artificial, l’enginyeria de software, i la ciberseguretat i tecnologies futures com la computació quàntica o l'economia de l'espai.
L'esdeveniment presentat aquest dimecres també està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Transformació Digital i de la Funció Pública. Els organitzadors no han volgut donar previsions d'assistència, però calculen superar la participació de l'edició pilot que es va fer l'any passat, que va aplegar 4.000 persones.
Fomentar "talent humanista"
"La tecnologia per si sola no es desenvolupa, al bell mig de tot plegat hi ha d'haver el talent humà. El Talent Arena busca desenvolupar i fomentar el talent humanista en el sector de les TIC", ha dit John Hoffman, conseller delegat de la GSMA, a la presentació de l'esdeveniment que s'ha fet a l'Ajuntament de Barcelona.
Hoffman ha assenyalat que els tres esdeveniments que se celebren en paral·lel –el Talent Arena, el 4 Years From Now i el Mobile World Congress–, formen "un cercle" perquè en el primer es fomenten les vocacions, en el segon es veuen les innovacions en empreses petites i en el tercer a gran escala.
Consolidació la prova pilot
La prova pilot es va ubicar al mateix recinte que el congrés de tecnologia mòbil i va ocupar 1.500 metres quadrats al recinte de Gran Via. Ara es consolida i s'engrandeix fins als 20.000 metres quadrats. També es traslladarà al recinte de Montjuïc el hackató de GSMA Open Gateway, una iniciativa global dissenyada per a fomentar la innovació en xarxes programables mitjançant l’ús d’APIs, que oferirà als participants l’oportunitat de desenvolupar solucions tecnològiques innovadores en un entorn col·laboratiu.
Format únic
Els impulsors del saló han destacat que és un format únic a Europa i han argumentat que és especialment adient celebrar-lo a Barcelona, ciutat que compta amb 122.185 professionals en sectors TIC i més de 140 hubs tecnològics.
"El Talent Arena serà el primer esdeveniment sobre talent digital a Europa, coubicat amb el Mobile World Congress. Per primera vegada farem venir els professionals digitals, sèniors, júniors i també a gent que encapçala empreses tecnologies d'arreu del món, i també escoles i universitats, tots junts a la mateixa ciutat", ha assegurat el director de la Mobile World Capital, Francesc Fajula.
200 experts
Entre els 200 experts que faran conferències, hi haurà l’excampió mundial d’escacs i promotor de l’AI, Garry Kasparov; l’experta en Open Source i extreballadora de Microsoft Azure Office, Sarah Novotny; el responsable d’intel·ligència artificial a Meta, Cristian Canton, i l’ex-senior Developer Enigneer a Space X, Blue Origin i Starlink, Lauren Lyon. A més, hi haurà divulgadors tecnològics com Nate Gentile i Dot CSV.
Increment de l'aportació del govern espanyol a la Mobile World Capital
A la presentació, tinent d'alcalde de l'àrea d'Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, ha assenyalat que un dels reptes als quals s'enfronta l'ecosistema digital és la generació de "talent", així com la transferència tecnològica i l'obtenció de capital risc.
La secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Maria Galindo Garcia-Delgado ha subratllat que l'objectiu del Talent Arena serà promoure la "pròxima generació de talent a Europa" i ha remarcat que les bases ja estan assentades perquè a Catalunya que creen 3.500 llocs de feina relacionats amb les TIC al mes.
La secretaria d’estat de digitalització i intel·ligència artificial del govern d’Espanya, María González Veracruz, ha detallat que "no es pot comprendre la transformació digital que està vivint Espanya sense el pilar de les persones o del talent digital".
Abans de la presentació s'ha reunit el patronat de la Mobile World Capital, amb l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, el ministre de Transformació Digital, Óscar López i el president de la Generalitat, Salvador Illa. A la trobada, el govern espanyol ha anunciat que ampliarà l'aportació a la fundació Mobile World Capital.