Després de dos anys marcats per la pandèmia de la Covid, l'abril del 2022 una altra malaltia infecciosa feia saltar totes les alarmes. Primer, un brot a Madrid i, dies després, Catalunya va detectar els primers quatre contagis de verola del mico. L'epidemiòleg Oriol Mitjà (Arenys de Munt, 1980), investigador a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona que es va fer familiar a moltes llars gràcies a la seva tasca divulgativa, tenia una nova missió.
Catalunya ha estat una de les zones de l'Estat en què s'han detectat més casos els últims dos anys, però la variant que corria en aquell moment afectava grups de persones reduïts i es transmetia, bàsicament, mitjançant relacions sexuals. Ara ha entrat en circulació a l'Àfrica -i també a Europa, amb un primer cas confirmat a Suècia- una variant més transmissible i més severa. L'OMS ha decretat emergència sanitària mundial i, en aquesta entrevista, Mitjà n'aclareix l'abast.
Fem memòria, què és la verola del mico?
La verola del mico és una malaltia causada per un virus de la família de la verola, erradicada l'any 78, però la del mico continuava existint sobretot en animals i a l'Àfrica. Cada x temps saltava d'un animal a les persones, afectant grups molt limitats, de màxim 40 persones, i s'extingia.
El 2022 hi va haver un brot que es va descontrolar i va superar la mitjana de 40 persones. És el virus de l'Àfrica de l'oest, la Clade 2, que en aquell moment es va propagar a centenars de països, causant 90.000 casos, però la forma com es presentava era per transmissió sexual i fent ferides als genitals, la boca i la zona anal. Es va aconseguir controlar amb vacunes i demanant un canvi d'hàbits a la població.
Quines diferències hi ha entre la variant actual i la que fa dos anys ja ens va posar en alerta?
Ara estem en una situació totalment diferent de la del 2022. L'any 2023 va començar un brot del Clade 1, una altra variant del virus que ja existia i que se sap que és més mortal. Té una mortalitat del 4%, a diferència del Clade 2 que és del 0,5%. Fa lesions a tot el cos, sobretot cames, braços, cara i tronc; de moment afecta nens en un 80%, i el contacte no és sexual, sinó directe. En els últims dos anys ha causat 30.000 casos i 1.000 morts. És una problemàtica greu pel que fa a salut global.
Per ara ja ha afectat cinc o sis països del voltant de la República Democràtica del Congo, l'OMS diu que s'ha de contenir el brot local i declara l'emergència de salut mundial, i aquesta setmana ha arribat un cas a Suècia. És esperable que alguna persona s'escapi de l'epicentre.
"El brot actual de verola del mico és més greu perquè causa més morts"
Quin és el grau de perillositat del brot actual de verola del mico a escala mundial?
Hi ha dos aspectes. La transmissibilitat, perquè és molt fàcil de transmetre, ja que és via contacte directe. Però alhora les mesures d’aïllament són més eficaces. La transmissibilitat és més elevada al que estàvem acostumats, però no arriba al nivell del xarampió o la Covid, que es contagiava a través de l'aire. I la severitat, que és més gran, més elevada. I aquí és on està el risc. El que fa que aquest brot sigui potencialment més greu que el del 2022 és la letalitat, que causa més morts.
📣 Sobre la verola del mico, es tracta d' un brot totalment diferent del de l' any 2022. Us ho explico. pic.twitter.com/b9r0feCELG
— Oriol Mitjà (@oriolmitja) August 16, 2024
I a casa nostra?
El risc que arribi aquí encara està per determinar. No s'ha pogut determinar clarament quins són els driving factors, els factors que permeten una transmissió sostinguda. Es veu que sí que és el contacte entre nens, però com que no està del tot clar encara no s'ha pogut fer el pla de risc per veure si podria ser igual al nostre ambient.
Deia que no és tan transmissible com la Covid... podem descartar que tinguem una pandèmia com la del 2020?
No arribarà a ser una pandèmia amb afectació a gran part de la població mundial. Això seria gairebé impossible. Sí que pot ser una epidèmia amb múltiples focus i amb afectació d'algunes poblacions vulnerables a agafar la infecció. Per ara, però, encara no sabem qui serà població vulnerable, a diferència de l'altre brot que teníem molt clar que era transmissió sexual, sobretot a homes que tenien sexe amb homes, però el brot del Congo té una demografia molt diferent.
Segons el Ministeri de Sanitat, Espanya és el país d'Europa amb més casos des del 2022.
La informació que dona el Ministeri és molt confusa, són dades de l'altra variant, el Clade 2. A Espanya hi ha hagut poquets casos en homes que tenen sexe en altres homes i els hospitals en seguim diagnosticant algun cada mes, fins als 200 casos a l'any, aproximadament. Per ara, a l'Estat encara no hi ha hagut cap cas de Clade 1.
"Tenim el plantament de vacuna de la verola per si cal activar una campanya"
Fa dos anys, el doctor Trilla i el doctor Martínez van explicar que la vacunació era útil, però que no s'havia plantejat d'estendre al total de la població. Ens podria servir per a la variant actual?
La vacuna que tenim és la de la verola i es va descobrir que té una protecció creuada, és a dir que protegeix també contra la verola del mico. En el Clade 2 va ser eficaç entre el 60 i el 80% i l'eficàcia màxima s'assolia quan administraves dues dosis. El 2022 es va decidir focalitzar la vacunació a les poblacions de risc, perquè gairebé no hi havia hagut gairebé cap cas fora d'aquests grups.
En el Clade 1 encara no sabem quines poblacions afectarà ni si caldrà una vacunació massiva. L'única sort que tenim veritablement és que tenim el plantament de vacuna. Per tant, de seguida que s'identifiqués un cas es podria començar la campanya de vacunació. I això és tranquil·litzador.