
El govern espanyol i els governs valencià i balear, tots en mans del Partit Popular, desenvolupen polítiques actives en contra de l'escolarització en català. Aquesta és la principal conclusió a la que han arribat els ponents de l'acte 'Els atacs contra la llengua catalana a l'ensenyament', celebrat a la Universitat Catalana d'Estiu.
Amb presència de representants d'arreu dels Països Catalans, Maria Antònia Font, portaveu del Sindicat de Treballadores i Treballadors-Intersindical de les Illes Balears (STEI-i) ha assegurat que les Illes Balears s'han convertit “en el laboratori del ministre Wert” amb la col·laboració del govern de José Ramon Bauzá, “que vol impedir que es continuï amb la immersió lingüística”. Font ha apuntat que la decisió sobre el model educatiu recau en cada escola però així i tot, Bauzá “ha ordenat” acabar amb el model d'immersió i “ha acomiadat” els que s'han negat a seguir les seves ordres. Per tot plegat, Font ha fet una encesa defensa de la mobilització del moviment Enllaçats per la llengua, tot assegurant que els llaços simbolitzen “la resistència i la defensa de la llengua catalana”.
Per la seva banda, Fàtima Sanmiguel, de la Federació Escola Valenciana, ha recordat que la llei “reconeix a escolaritzar en valencià com a llengua pròpia”, però que amb el decret de plurilingüisme del govern Fabra es persegueix “acabar amb el programa d'immersió”. Així mateix, Sanmiguel ha xifrat en 79.000 els alumnes que es veuen obligats a passar a l'ensenyament en castellà al passat de primària a secundària. Més dades oferides per la representant del País Valencià tenen a veure amb la falta d'oferta de línies en valencià, que actualment són el 46% a Castelló, el 20% a València i el 10% a Alacant, amb l'afegit que l'administració pública s'hi hauria d'implicar més, ja que el 90% de centres escolars que ofereixen ensenyament en valencià són públics i només un 10% privats. Finalment, Sanmiguel ha recalcat que, segons dades d'Escola Valenciana, en almenys 135 centres “suposadament s'ensenya en valencià, però la realitat és que no ho fan”, i ha condemnat les “llacunes de la llei” que permeten enviar mestres “sense capacitació lingüística” a centres en valencià, que acaben donant les classes en català.
Finalment, Xavier Corbera, de la plataforma catalana Som Escola, ha destacat la “importància del model d'immersió lingüística” i s'ha mostrat convençut que “la llei Wert no arribarà a aplicar-se”. A l'acte hi han participat també l'alguerès Josep Tilloca i Alà Baylac-Ferrer, de l'associació nord-catalana Aplec.