Per què el valor del cacau s'ha disparat i com afecta al preu de les mones?

Les condicions meteorològiques adverses en alguns dels països productors han provocat un dèficit de xocolata als mercats

  • Els pastissers preveuen vendre prop de 800.000 mones durant el Dilluns de Pasqua -
Publicat el 31 de març de 2024 a les 14:20
El valor del cacau s'ha desbocat. Aquest dimarts va enfilar-se fins als 10.000 dòlars per tona als mercats internacionals, un preu insòlit i històric per la xocolata, que s'ha encarit un 42,4% durant el darrer mes i pràcticament s'ha triplicat en els darrers anys. Des del 1977 no es registrava una xifra tan alta i se suma a la inflació que els darrers anys han patit altres aliments, com ara l'oli d'oliva.

[noticia]270301[/noticia]
Així, a la inestabilitat meteorològica típica de Setmana Santa, enguany se n'hi suma la del cost de la xocolata. Un element que li pot fer la Pasqua a un dels emblemes d'aquests festius, tant per la disponibilitat dels ingredients, com, de retruc, pel preu de cost a les pastisseries: aquest Dilluns de Pasqua les mones de Pasqua seran més cares?

Per què s'ha disparat el preu del cacau?

La crisi de preus sobretot ha afectat les collites dels països productors a l'Àfrica Occidental. Es tracta del mercat amb més producció d'aquest producte, i la seva variació de preus acaba afectant la resta de mercat. El perquè d'aquesta crisi rau en les condicions meteorològiques, en concret, del Niño. Les plantacions de cacau són molt sensibles a la presència de vents secs i empolsegats, que els hi dificulten l'accés a la llum del sol.

[noticia]218070[/noticia]
El Niño ha intensificat l'arribada d'aquest tipus de condicions des del desert del Sàhara, i sobretot, va provocar fortes pluges a la regió el desembre passat. És un fet inusual que ha propiciat l'aparició de malalties en les plantes.  A més, això també ha fet que les condicions per mantenir les collites hagin pujat de preu. El manteniment és més car, i per tant els incentius per deixar de cultivar-hi cacau i passar-se a altres productes o sectors, com la mineria, també s'han multiplicat. 

I les mones de Pasqua, seran més cares?

Per aquest Dilluns de Pasqua, el gremi de Pastissers de Barcelona preveu vendre unes 800.000 mones de pastisseries artesanes arreu del país. Són xifres optimistes, que consideren que es podrien vendre 100.000 unitats més que el 2023, quan les previsions eren de 700.000. De fet, els pastissers no han augurat un increment de preus significatiu en les mones, tot i l'especulació i l'augment del cost als mercats internacionals d'aquests darrers dies. 

La contradicció entre el preu de mercat i el preu de les mones és evident. El perquè d'aquesta disparitat el trobem en el tipus de mercat. Així com hi ha mones de totes menes, no tots els productes de xocolata compren el cacau allà mateix. Mentre els comerços que importen la producció dels països amb dificultats d'estoc, com ara els estats africans de Ghana o la Costa d'Ivori, sí que notaran l'enfilada de preus, hi ha d'altres mercats, com ara a Sud-amèrica, on la sequera i la resta de condicions adverses no han impactat tant, i per tant la producció de cacau no s'ha ressentit. 

Els pastissers artesans solen operar amb productors artesans, on els preus no es ressenten tant amb l'especulació. Ara bé, cada dia no potser pasqua. L'increment de preu sí que es notarà en aquell tipus de fabricació de xocolata que inclogui processos industrials. Als supermercats, per exemple, la xocolata i els seus productes derivats s'han encarit un 10% respecte al 2023. I ho continuaran fent, si com assenyalen les previsions, el preu de mercat continua disparant-se en els mesos vinents. 

[plantillavirals]