Polèmica a l'Aragó per les servituds d'Alguaire

Publicat el 26 d’octubre de 2012 a les 16:59
Les servituds de l'aeroport d'Alguaire afecten localitats d'Osca. Foto: ACN

El Partido Aragonés (PAR) i la Chunta Aragonesista (CHA) han posat el crit al cel pel decret aprovat pel govern espanyol que estableix les servituds aeronàutiques per l'Aeroport de Lleida-Alguaire, les quals afecten una dotzena de localitats d'Osca, que veuen condicionada a Foment i a la Generalitat l'aprovació de futurs plans urbanístics o la modificació dels existents. A més, inicialment les localitats afectades van ser assignades al BOE del 19 d'octubre a la demarcació de Lleida, tot i que ja s'ha publicat una esmena per situar-les a la província d'Osca. Els dos partits demanen una modificació del text publicat i que aquest doni potestats al govern d'Aragó sobre les servituds que afecten aquestes poblacions.

La polèmica va sorgir divendres passat quan el BOE va publicar el Reial decret establint les servituds aeronàutiques per l'aeroport d'Alguaire, que incloïen entre les localitats afectades dotze localitats d'Osca que el BOE va situar dins la demarcació de Lleida: Albelda, Algaió, Altorricó, Binéfar, Castillonroi, El Campell, Esplús, Montsó, Peralta de la Sal, Sant Esteve de Llitera, Llitera i Valcarca. L'endemà, el BOE va publicar una correcció fixant aquests dotze municipis, afectats per les servituds, dins la província d'Osca però no va modificar el fet que hagin de dependre de Foment i de la Generalitat per tirar endavant els seus plans urbanístics, sense citar enlloc al govern d'Aragó. 

Des de PAR ja han anunciat que emprendran accions per conèixer l'afectació real que tindrà per les localitats afectades i per aconseguir que es corregeixin "del tot" els "errors" del Reial decret. Des d'aquesta formació consideren "molt greu" que sigui la Generalitat i no el govern d'Aragó qui controli el planejament urbanístic de les zones d'aquests municipis d'Osca afectats per les servituds i alerta que podrien suposar que es condicioni a la Generalitat la implantació d'indústries o fins i tot mesures concretes de conservació de la fauna.  

Per la seva part, la CHA reclama "una menció expressa" al govern d'Aragó en el Reial decret sobre les servituds de Lleida-Alguaire. Des d'aquesta formació critiquen que el BOE amb què es regulen les servituds "està ple d'errors, que tampoc apareixen canviats en el BOE de correcció publicat el dia 20". Per això, la CHA reclama una nova correcció del Real decreto per evitar problemes en el futur i que s'aclareixen les limitacions a les quals s'hauran d'enfrontar els municipis aragonesos afectats".