REPORTATGE

El pols comercial a la zona de la dana dos mesos després: «Hem obert a mig gas»

A cavall entre la solidaritat i unes ajudes que arriben amb comptagotes, els municipis valencians devastats per la riuada recuperen a poc a poc l'activitat comercial

Una imatge d'un comerç de Paiporta aquest Nadal
Una imatge d'un comerç de Paiporta aquest Nadal | Rober Solsona / Europa Press
28 de desembre de 2024, 20:00
Actualitzat: 30 de desembre, 10:50h

Les botes i la indumentària de treball estaven tacades de fang. El marró pràcticament havia desaparegut de l'asfalt dels carrers, tot i que atresorava una presència testimonial a portalades i resistia amb certa abundància a garatges encara per netejar. Alguns dels treballadors contra la terra viscosa —siguen militars o empleats d'empreses privades— havien aturat momentàniament la seua jornada per acudir al bar. Era un dels símbols del lent camí cap a la normalitat quan han transcorregut dos mesos de la riuada, d'un torrent d'inconsciència meteorològica de les autoritats valencianes que ha deixat més de dos centenars de morts i una factura més que milionària.

A la Torre, una pedania de València oblidada per les administracions, la megafonia municipal —aquella que no va sonar per avisar d'un corrent d'aigua mortal— s'intercala amb el bullici de l'hora de l'esmorzar. Una activitat comercial que es notava al llarg del Camí Real de Madrid, una avinguda que creua sense quasi interrupció el barri de la capital valenciana i les poblacions d'Alfafar, Benetússer, Massanassa i Catarroja. Totes situades a l'Horta Sud, epicentre de la devastació de la dana.

Malgrat que l'estampa ha canviat força des d'aquells primers dies de destrucció mobiliària, cotxes amuntegats i dol exhibit a la vida pública, les ferides persisteixen. Els comerços es recuperen a velocitats diferents —fins i tot, els grans supermercats— i molts tallers continuen lluitant contra les destrosses. Hi ha sabateries i perruqueries obertes, però també botigues de pintura quasi sense parets i reixes d'establiments de menjars per endur que són un viatge als dies d'absoluta desesperança. Els agraïments als voluntaris conviuen junt amb una pintada amb fang que ni oblida, ni perdona l'actual cap del Consell: "Mazón, a presó".

A no gaire metres d'aquesta mostra d'indignació, al municipi de Benetússer, Calzados Amorós ha aixecat la persiana «a mig gas». La botiga va quedar enfangada després del pas de la dana i amb vehicles encastats contra les seues reixes. "El mobiliari estava destrossat i els nostres productes, guardats en capses de cartó, van quedar inservibles. En aquest establiment, hem perdut entre un 50% i un 60% del gènere", explica Álvaro Amorós, un dels membres de la casa familiar que regenta el comerç. Pitjor sort ha tingut l'altra botiga que tenen a Catarroja: "Allí van entrar dos metres i poc d'aigua, i no s'ha salvat quasi res. Estem en llista d'espera perquè ens reparen la persiana".

Amb els parells de sabates que van salvar, fa dues setmanes decidiren reobrir la botiga de Benetússer. "Només n'hem habilitat mitja, ja que el sòl està trencat i només conservem aquelles sabates que estaven guardades en estanteries a les quals no va arribar l'aigua". La sabateria no sap res encara de les ajudes llençades per les administracions. Ara bé, sí que s'ha beneficiat de l'acció benèfica del milionari Juan Roig. Una situació idèntica al forn Belén Raimundo, de Massanassa. "Hem rebut la seua ajuda, però hem pogut obrir també gràcies als xicotets granets de sorra que ha posat gent corrent i anònima", explica Inma Montoro, una de les persones al capdavant d'aquesta pastisseria.

"La maquinària estava tota destrossada. L'aigua havia arribat fins als dos metres i no vam salvar pràcticament res", relata sobre una devastació que frega els 400.000 euros. Despatxant pa, dolços, productes salats i brioixeria des del dijous passat, han recuperat l'activitat gràcies a la solidaritat. Dos exemples: un distribuïdor de termomix que els ha proporcionat equipaments i una persona de Conca que tancava un forn i els ha donat una de les màquines que havien perdut. "Ens hem posat en marxa arran de les aportacions de la gent. Estem molt agraïts", s'emociona. L'altre forn que gestionen, ubicat a Benetússer, sols ha renascut com a botiga. L'obrador està assolat. No debades, s'hi van trobar un cotxe encastat després de la dana.

"No sabem quan podrem obrir"

Quasi a l'epíleg del Camí Real de Madrid i una vegada travesses el pont del temut barranc de Xiva, irromp Catarroja. La població, amb poc més de 30.000 habitants i amb la tragèdia de ser un dels municipis amb més víctimes del temporal, presenta zones amb el cop de la riuada encara roent. Els comerços resten per netejar-se i arreglar-se, i als carrers són visibles els uniformats de la Unitat Militar d'Emergències. Una sensació de destrucció que contrasta amb el soroll del mercat ambulant del divendres, i el tràfec de gent pendent de les compres de les festes de Nadal.

A tocar de les parades de roba, sabates i menjar, hi ha la botiga d'electrodomèstics de Lola Gamón. Amb la seua casa inhabitable per la barrancada, va aconseguir aixecar la persiana de Jarque Activa Electrodomésticos. Ho va fer quan havien passat quinze dies d'aquell fatídic 29 d'octubre. "Va afectar-nos als ordinadors, així com a les neveres, els rentaplats i les llevadores. La resta ho vam salvar perquè estava en alt", expressa. Fent ús de les dades del mòbil i d'un portàtil, han pogut funcionar quan els camions van poder entrar a Catarroja i els van subministrar nous productes.

L'establiment ha rebut ajudes de l'administració valenciana i estatal, així com les donacions de Roig. Tanmateix, la lentitud de lesassegurances deixa una sensació "d'abandonament", especialment per solucionar els desperfectes de sa casa. "S'han donat més ajudes al comerç que per als habitatges", es queixa. "Vaig percebre 6.000 euros de la Generalitat Valenciana i la donació que ha fet Roig, però el moll de l'os està en les compensacions de les assegurances. Ho necessitem per a poder reobrir en condicions el local", intervé Jorge Fenollar, al capdavant d'una franquícia de cosmètics ubicada a Catarroja.

La persiana de Fragances & Colors està tancada. Només un cartell indica que criden a la porta o toquen a un telèfon i "estarem encantats d'atendre'ls". Gestionen comandes per altres botigues, però el seu establiment, on hi havia perfums, bosses de mà i, fins i tot, s'oferia un servei perquè la pell guanyarà color, està tancat. "S'ha perdut bona part del producte i a dintre el sòl està afectat, igual que les màquines que fèiem servir per als raigs ultraviolats", indica Ana García, una de les dependentes.

Com el propietari, ambdós són de Xiva, un municipi de la Foia de Bunyol que ha estat marcat per la dana. Ella va perdre al seu germà, habitant de Pedralba, de la comarca dels Serrans i colpejada també per les inclemències dramàtiques del temporal. "Residim a Xiva i quan al cap de cinc dies, després de no tenir llum, vam poder vindre a Catarroja, la destrucció per dins era elevada", ressalta. Xifren unes pèrdues materials de 50.000 euros.

"Vivim en la incertesa de quan podrem obrir i de quina serà la resposta de la gent. Nosaltres oferim uns serveis que no són ara la prioritat per a moltes economies familiars devastades per la dana", reflexiona Fenollar. La botiga, de moment, ja ha perdut la campanya més forta de l'any: les compres de Nadal. És l'altra cara d'una recuperació lenta i a diferents velocitats als municipis valencians víctimes de la gran riuada del 2024.