Quan l'estació «justícia» no acaba d'arribar

Publicat el 03 de juliol de 2011 a les 16:51
Un moment de l'acte en record de les víctimes del descarrilament del comboi de metro de València.

Gairebé 200 persones s'han concentrat avui a la tarda davant l'estació de Metrovalencia de Joaquín Sorolla -anteriorment anomenada Jesús-, on avui fa cinc anys va tenir-hi lloc l'accident de metro que va causar la mort de 43 persones i en va ferir de diversa consideració a 47 més. Els concentrats han reclamat que es reobri la investigació per esclarir del tot les causes que el van provocar.

La portaveu dels familiars de les víctimes, Beatriz Garrote, expressa els seus dubtes sobre una investigació tancada a corre-cuita que tan sols va responsabilitzar de l'accident al conductor, mort també en el descarrilament. "Hi ha massa llacunes com per afirmar realment el que va passar", assegura.

La portaveu de l'Associació de Víctimes del Metro de València 3 de Juliol (AV3J), que va perdre la seva germana a l'accident, es mostra convençuda que la investigació posterior al pitjor sinistre ferroviari en la història de l'Estat no va ser duta a terme amb garanties.

Els familiars reclamen des d'aleshores la reobertura de les investigacions i aporten sospites sobre una possible responsabilitat anterior en el manteniment de la xarxa, en les mesures de seguretat i en la manca d'inversions per part de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV).

Garrote apunta directament com a responsabilitats posteriors la gestió que va fer de la investigació la comissió parlamentària i en darrera instància el govern de la Generalitat Valenciana.

"No sabem què va passar perquè no s'ha investigat però sí que reconeixem responsabilitats clares: la del conseller d'Infraestructures que havia d'haver investigat i atendre les nostres demandes i una última en Francisco Camps que és el president de tots els valencians i ens havia d'haver defensat", denuncia.

Els familiars lamenten que la investigació conclogués en molt pocs dies i que atribuís la causa de l'accident a l'elevada velocitat del conductor, mort al sinistre. AV3J també recorda que no es van poder aportar proves demanades pels afectats com el testimoni dels supervivents o informes tècnics sobre avaries anteriors a la xarxa.

En aquest sentit, Beatriz Garrote ha recordat que l'any 2005 la mateixa línia va patir un accident que va provocar l'amputació de les cames d'un conductor i lamenta que FGV no prengués més mesures de seguretat de d'aleshores. Els familiars també denuncien altres factors com la manca de balises de seguretat al tram on va passar l'accident, que haurien frenat el comboi abans del seu descarrilament.

"Imprevisible"

La nova portaveu del Consell, Lola Johnson, s'ha desmarcat de les crítiques i ha assegurat que el govern es va posar "a disposició de les famílies des del primer minut" i que, de fet, es tracta d'un tema que la justícia ja va analitzar i que, com recull la sentència, "va ser un accident i va ser imprevisible".

Així mateix, ha assegurat avui que el govern valencià "sempre ha tingut una postura de solidaritat amb les víctimes" i que "des del primer moment tots els tècnics i tots els responsables polítics es van posar a disposició de la justícia, com de fet no podia ser d'una altra manera".