La raó científica que explica per què ens posem mitjons per dormir

El cervell necessita refredar-se per agafar el son i ho exterioritza mitjançant les mans i els peus, però la gelor desapareix quan ja fa una estona que dormim

  • Una persona amb problemes per dormir, en una imatge d'arxiu
Publicat el 24 d’octubre de 2024 a les 21:20
Actualitzat el 24 d’octubre de 2024 a les 21:24

Sigui hivern o estiu, hi ha gent que sempre té els peus freds. I sobretot a l'hora d'anar a dormir. És per això que moltes persones es posen mitjons a les últimes hores del dia, amb l'objectiu d'intentar aconseguir el son. Sabies que darrere d'aquesta rutina tan comuna hi ha una explicació científica?

"La gent que li costa dormir té els peus freds i per això ens posem mitjons". El doctor Eduard Estivill, entrevistat al programa Tot es mou del 3Cat, n'ha explicat la raó principal. "El cervell té una temperatura però s'ha de refredar per poder adormir-se", assegura, "i la temperatura no es perd a l'aire". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3Cat (@som3cat)

Efectivament, aquesta baixada de temperatura es transmet a l'exterior via les extremitats: mans i peus són les "víctimes" de la refrescada del cervell. "Si a algú li costa començar a dormir tindrà els peus freds i per millorar-ho es posarà mitjons, però quan fa una hora i mitja que dormim tenim calor", assegura Estivill. 

És per això que la majoria de les persones que s'han posat mitjons abans d'anar a dormir se'ls acaben traient durant la nit. "Ja se'ns han escalfat els peus i per això ja podem dormir sense mitjons", acaba el doctor especialista amb el son. I tu, ets dels que dorm amb mitjons o sense?