El Saló de l’Ensenyament ha tancat portes aquest diumenge amb rècord d'afluència de 107.000 visitants en cinc dies. Enguany, les consultes d’informació majoritàries han estat les relacionades amb graus universitaris i cicles formatius d’FP vinculats a la branca sanitària, la gestió empresarial, l’enginyeria, el disseny i els esports. Pel que fa específicament als estudis universitaris, els graus més sol·licitats han estat els de medicina i ciències biomèdiques, arquitectura i enginyeries. I és que, en total, al saló han estat representats 554 graus que s’impartiran el curs vinent universitari a Catalunya, entre els quals 9 de nous, i s’ha presentat un programa pilot de beques per incentivar la filologia catalana, uns estudis amb alta ocupabilitat.
Amb relació a altres estudis postobligatoris, ha crescut l’interès per la doble titulació de batxillerat i esports i pel batxillerat internacional, a més de l’opció d’estudiar a distància matèries de batxillerat per apujar nota a les proves d’accés a la universitat. Per la seva banda, el disseny d’interiors, la comunicació gràfica i visual, el teatre, les danses urbanes, el futbol, el bàsquet, l'handbol, a més del salvament i socorrisme han estat els preferits als apartats d’estudis d’arts plàstiques, artístics i esportius. Quant a idiomes, l’anglès, l’alemany i el francès són els més sol·licitats.
Segons les dades del Servei d’Orientació a l’Estudiant del Saló de l’Ensenyament, la formació professional continua sent l’opció més consultada aquest any, amb el 42% de les preguntes. La segueixen els estudis universitaris, amb un 30,5%, mentre que el batxillerat ha representat un 23% del total. El 56% del jovent que visita el saló està estudiant els darrers cursos de l'ESO i un 32% és estudiant de batxillerat. En aquest sentit, enguany, s’ha observat un augment del nombre d’estudiants de cicles formatius, especialment de grau superior, que visiten el saló per demanar informació sobre l’accés a la Universitat.
Creix l’orientació a mida
Quant a l’orientació acadèmica personalitzada, les més de 200 activitats grupals celebrades en cinc dies (xerrades, tallers i visites guiades) i els gairebé 90 punts d’atenció individuals a càrrec d’experts habilitats pel Departament d’Educació i FP, el Departament de Recerca i Universitats i el mateix Saló de l’Ensenyament han sumat la participació de més de 40.000 persones. Això, a més de l'orientació i informació que realitzen els expositors als seus propis estands.