Salut arxiva el cas de la mort d'una pacient després de no ser visitada al CAP

La dona va anar al centre manifestant “malestar general” i la van derivar a un metge el matí de l'endemà, però no va acudir a la cita i més tard moria a casa

Publicat el 20 de març de 2025 a les 15:41

El Departament de Salut ha arxivat provisionalment l’expedient informatiu obert per esclarir la mort d’una veïna d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) després de no ser atesa al CAP. La dona va anar al centre manifestant “malestar general” la tarda del 16 de gener i la van derivar a visitar-se amb un metge el matí de l'endemà, però no va acudir a la cita i més tard moria a casa.

En una compareixença al Parlament, la directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària, Clara Pareja, ha dit que “no s’observen indicis” d'una causalitat directa. La consellera de Salut, Olga Pané, ha recalcat que l’arxivament és provisional a l'espera de si el Departament pot accedir al resultat de l’autòpsia, que per ara només tenen el jutge i la família.

La directora general i la consellera han comparegut aquest dijous a la Comissió de Salut del Parlament a petició de Junts, la CUP i els comuns. Pané ha garantit que des de finals de gener el Departament ha fet una investigació “molt exhaustiva” per esclarir si la pacient va morir per falta d’una atenció mèdica àgil i ha mostrat el seu “suport i afecte” als professionals del centre sanitari, “alguns dels quals han patit un assetjament molt desagradable”.

El recull dels fets

Segons la directora general, l’anàlisi de les imatges de les càmeres de seguretat del CAP i les entrevistes al personal indiquen que la pacient va entrar al centre a les 17.24 h del 16 de gener amb una acompanyant. La dona es va adreçar un parell de vegades al taulell per exposar el seu “malestar general” al personal administratiu, el qual li va indicar que la primera visita mèdica disponible era per a l’endemà dia 17 a les 8.10 h.

“En tota l’estona no hi ha motiu per pensar que la dona tingui problemes de mobilitat ni que pateixi una situació aguda o greu”, ha apuntat Pareja, que ha relatat que la pacient no es va presentar l'endemà al CAP. Hores més tard, a les 16.40 h, el SEM rebia un avís per anar a atendre-la a casa amb una reanimació cardiopulmonar que no va reeixir.

Pareja ha assegurat que, quan la pacient va anar al CAP, al centre hi havia “tot l’equip complet” pel que fa a infermeria, medicina i atenció administrativa. També ha detallat que el sistema informàtic del CAP es basa en un sistema de programació que assigna la cita “en funció d’allò que manifesta el pacient”. La inspecció sanitària ha conclòs que “no s’observen indicis que relacionin l’atenció al CAP amb la mort”, motiu pel qual l’expedient informatiu ha quedat arxivat i per ara no s'obrirà cap expedient sancionador.

Salut demana "prudència" per la falta de dades

Tot i aquest arxivament provisional, Pané ha demanat “molta prudència” a l’hora de valorar el cas. I és que ha recordat que el Departament no ha tingut accés a l’autòpsia que es va practicar a la difunta, ja que ni el CatSalut ni Mútua Terrassa -amb qui hi ha el concert de gestió del CAP d’Olesa- són part implicada en la investigació oberta pel jutge. Ni han estat denunciats per la família ni assenyalats com a investigats.

Per aquests motius, la consellera ha recordat “falten moltes dades” per poder relacionar o no l’assistència al CAP amb la mort. "De moment no podem anar més enllà", ha afegit. Pané ha defensat l’atenció que va prestar el personal administratiu a la pacient i ha posat èmfasi en el sistema de programació als CAP, tot considerant que és una “bona eina, segurament millorable” que es va dissenyar per tal “d’ordenar” les necessitats dels pacients.

Pané ha reconegut que habitualment aquest sistema ofereix als pacients ser atesos per una infermera en el cas que el metge no tingués visites lliures, “però en algun moment aquella tarda es va optar per redirigir la pacient a una consulta al cap de dotze hores”. “No sabem el motiu exacte i és impossible saber-ho, però hem vist que no va haver-hi cap altercat entre la pacient i l’administratiu”, ha afegit.

Crítiques a la falta de recursos

Per la seva part, la majoria de grups parlamentaris han basat les seves intervencions a criticar la falta de recursos del sistema sanitari. Des dels comuns han lamentat que el CAP d’Olesa sigui dels pitjors valorats “de llarg” a les enquestes ciutadanes i ha demanat a Salut que “no tanquin en fals” l’expedient de la pacient morta.

ERC ha instat el Govern a avaluar el servei que presta Mútua Terrassa “per pal·liar el malestar dels pacients”, alhora que ha proposat a Pané que cerquin assessorament legal per poder ser part de la investigació judicial i tenir així accés a l’autòpsia “per esclarir al màxim” què va passar.

Per la seva part, Junts ha criticat “l’infrafinançament crònic” del sistema sanitari públic, especialment de l’atenció primària, i ha proposat revisar el sistema amb què s’assigna l’ordre de les visites mèdiques. El programa informàtic també ha estat qüestionat per la CUP, que alhora ha posat en dubte el concert caducat i prorrogat amb Mútua Terrassa.

Des del PP i Vox s’han sumat a les peticions per accedir a l’autòpsia, mentre que el PSC ha sortit en defensa de la gestió i investigació feta, asseverant que “el protocol es va aplicar bé i l’equip va actuar correctament”. Els socialistes han destacat que no existeix cap denúncia per part de la família.