El Departament de Salut ha confirmat avui que a Catalunya hi ha 48 nens afectats per enterovirus, però ha volgut donar un missatge d’absoluta tranquil·litat, perquè en la majoria dels casos no es presenten més que símptomes lleus. A hores d’ara, 21 encara estan ingressats, molts d’ells a l’Hospital de la Vall d’Hebron. D’aquests, nou han passat per la UCI: quatre en observació i cinc en estat més greu. Ara per ara, però, només hi ha dos menors que mostren un estat més crític i pateixen una paràlisi parcial, un a la cama i un altre al braç.
Tal com ha explicat el cap del servei de microbiologia de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, tot apunta que el brot, que es va detectar a finals d’abril, pertany al tipus A71. Els casos s'han localitzat arreu de Catalunya. “De les anàlisis de les mostres, sabem ja que dues són d’A71. N’hi ha 15 més que estem segurs que són del tipus A i ara cal confirmar si coincideixen amb els dos resultats que hem obtingut avui. Tot apunta que serà així. Descartem, per tant, la possibilitat que cap dels menors s’hagi infectat amb l’entenovirus D68, que era el que més ens preocupava perquè és un dels més agressius”, ha detallat amb precisió Pumarola.
L’enterovirus A71 és un dels tipus més recents i va ser descobert el 1969 als Estats Units. A l’estat espanyol encara no s’havia detectat cap brot, tot i que a Europa ja n’hi havia hagut algun cas. El laboratori de l’Hospital de Sant Pau encara tardarà uns dies en tenir els resultats definitius que confirmin que es tracta d'aquest enterovirus.
La nena ingressada a l’Institut Guttman tenia un altre enterovirus
El cap de pediatria de la Vall d’Hebron, Carlos Rodrigo, a més, ha volgut desmentir que el cas de la nena que està ingressada a l’Institut Guttman amb tetraplegia, tal com ja va informar ahir NacióDigital, tingui res a veure amb aquest brot. “Va ser un cas aïllat i molt excepcional d’enterovirus D68, que es va detectar al febrer i que no té res a veure amb el brot que ara hem detectat”, ha sentenciat.
Sí que ha assegurat que, de seguida que es van començar a analitzar els símptomes dels menors que arribaven als serveis especials de pediatria de la Vall d’Hebron, van tenir coneixement del cas d’un menor que va morir a Tarragona i que presentava un quadre similar. Les anàlisis, però, no han pogut demostrar que fos pel mateix enterovirus, tot i que és molt probable que formi part del mateix brot. Tampoc hi ha constància que hi hagi casos a la resta de l’estat espanyol.
Com afecta aquest enterovirus als menors?
Els caps de pediatria i de microbiologia de la Vall d’Hebron han detallat que en un 99% dels casos presenta símptomes molt lleus en menors de sis anys, com ara mal de coll, malestar intestinal o petites marques a la boca o a les extremitats. Només en un 1% dels casos els símptomes es compliquen i cal hospitalització. En aquests casos, els especialistes de la Vall d’Hebron han detectat que l’enterovirus ataca al tronc del cervell, en concret, al romboencèfal, és a dir, la zona que permet les funcions vitals del cos, on concentren el cerebel, el bulb raquidi i la protuberància.
El fet que afecti al romboencèfal i provoqui encefalitis ha permès sospitar d’entrada que es tractava d’un enterovirus diferent als que habitualment es detecten. En una primera fase de complicacions, l’enterovirus que ha ocasionat el brot provoca en els menors febre alta, tremolors, problemes de mobilitat o sacsejades. En una segona fase, es poden presentar fins i tot problemes greus de la parla, ofec o impossibilitat d’empassar. En casos encara més excepcionals, pot ocasionar greus problemes cardíacs.
Què és i com es transmet?
Els enterovirus són un grup de 110 patògens habituals en aquesta època de l’any i la majoria de casos no presenten cap complicació. Els símptomes del virus, que afecta principalment a menors, són conjuntivitis, tos o malestar intestinal. En alguns casos, però, pot derivar en complicacions neurològiques, com ara encefalitis o paràlisi muscular. Els enterovirus es contagien per contacte físic o per via respiratòria. Des del Departament de Salut han recordat que cal extremar les mesures higièniques, com ara rentar-se sovint les mans, i recomanen consultar el pediatra si el menor presenta "somnolència, tremolors, decaïment o algun altre símptoma neurològic acompanyat de febre”.
Salut confirma que hi ha 48 nens afectats per enterovirus, dos dels quals greus
La conselleria assegura que hi ha 21 menors encara a l'hospital, que evolucionen favorablement | Les mostres descarten que el brot sigui del perillós enterovirus D68 que va afectar la nena ingressada a l'Institut Guttman
Ara a portada
Publicat el 19 de maig de 2016 a les 10:57
Et pot interessar
-
Societat Nou matí d'incidències a sis línies de Rodalies per una avaria a l'estació de Vilanova i la Geltrú
-
Societat Fins a 30 comarques en avís per intensitat de pluja aquest dilluns
-
Societat El temps del dilluns 5 de maig: ruixats intensos per començar la setmana
-
Societat Ferrocarrils treu pit de la recuperació de l'apagada: «Tenim un circuit tancat, no com Rodalies»