Societat

«S'ha perdut la professionalitat: les botigues de souvenirs no fan res per a la gent»

L'emblemàtica Guanteria Alonso i la Llibreria Altaïr expliquen com han sobreviscut a l'entorn hostil que presenta Barcelona per als comerços tradicionals

  • L'interior de la Llibreria Altaïr, especialitzada en literatura de viatges -

ARA A PORTADA

Publicat el 09 de setembre de 2022 a les 15:30
"S'han perdut la professionalitat i l'especialització: les botigues de souvenirs no fan res per a la gent, no s'esforcen", deixa clar Victoria Alonso, gerent i propietària des de fa 37 anys de l'emblemàtica Guanteria Alonso de Barcelona. Són escassos els comerços tradicionals i locals que romanen a la ciutat actualment. Quantes botigues tenim a prop de casa que hi portin instal·lades més de 10 anys? I a quantes hem vist abaixar la persiana? La històrica Guanteria Alonso i la peculiar Llibreria Altaïr expliquen com han sobreviscut a l'entorn hostil que presenta Barcelona per als comerços locals. 

Des del 1905, al carrer Santa Anna 27 es troba un local d'estil modernista que mostra a través dels seus vitralls tot tipus de ventalls, guants, carteres, bosses de mà de cerimònia, i altres complements. L'actual propietària explica com creu que ha resistit la guanteria durant més d'un segle al centre de Barcelona: "Tenim gamma de tota mena: des de ventalls de 4 euros fins a ventalls de 4.000, i el mateix passa amb els guants", explica. En canvi, "hi ha altres comerços que només venen productes cars i d'altres que només de barats", compara.

Davant la massificació de negocis estrangers i grans cadenes que des de fa anys s'han implantat al centre de la ciutat, els negocis tradicionals opten per adaptar-se a la nova manera de consumir: "Tornar a obrir la pàgina web després de la pandèmia, millorar la il·luminació i canviar la distribució", detalla Alonso. La propietària de la guanteria posa èmfasi en els llums, recordant que antigament els halògens no hi eren, i també explica que cada vegada posa més gènere a les vitrines amb els ventalls "de manera accessible perquè els puguin tocar". 
 

La propietària de la Guanteria Alonso col·loca els ventalls perquè els clients puguin tocar-los Foto: Laura Colell


[h3]Falta de professionalitat i especialització[/h3]
"Ara la gent diu moltes mentides per tal de vendre; s'ha perdut la professionalitat", afirma amb contundència Alonso. L'essència del seu comerç, segons ella, no la tenen molts dels nous negocis que s'instal·len a la ciutat. La venedora es diferencia també de les noves botigues pel fet de mirar per a la gent: "S'ha de fer producte per a tothom i no només produir allò que es vengui molt; per exemple, s'ha de tenir en compte la gent que fa quimioteràpia i jo faig turbants", detalla. 

Antigament, si necessitaves una eina et dirigies cap a la ferreteria i si desitjaves arreglar una peça de roba anaves a la botiga de teixits. Avui en dia, però, es pot trobar qualsevol producte a qualsevol local: "Vas a l'estanc i trobes un vano, però quin vano és aquest?", qüestiona Alonso. A més a més, pel que fa a les botigues de souvenirscritica que intenten tenir tots el mateix producte al mateix preu i, així, que no hi hagi competència entre ells i repartir-se el pastís. És per aquest motiu que la venedora de guants afirma que "s'ha perdut l'especialització". 
 

Davant de la Guanteria Alonso hi ha una gran cadena comercial Foto: Laura Colell


[h3]Fusió digital i presencial[/h3]
Després de la pandèmia, molts negocis han hagut d'actualitzar-se i, en conseqüència, digitalitzar-se. En aquest sentit, els comerços emblemàtics de Barcelona, per tal de sobreviure, també s'intenten adaptar a la situació. N'és un exemple el cas de la Llibreria Altaïr (Gran Via 616), especialitzada en literatura de viatges des del 1979. "Vam celebrar un Sant Jordi única i exclusivament amb la venda on-line", recorda Helena Bernadas, adjunta de Direcció de la llibreria. 

Malgrat que la digitalització és poc evitable per part de molts comerços, Altaïr continua volent prioritzar el seu valor afegit i no perdre la seva essència: "Intentem no competir contra el que és impossible competir i procurem donar el valor afegit que grans plataformes com Amazon o grans agències de viatge no poden donar", apunta Bernadas. El seu objectiu i tret diferencial és no ser un supermercat de llibres sinó fer un acompanyament als interessats i connectar culturalment diferents territoris. 
 

L'interior de la Llibreria Altaïr, especialitzada en literatura de viatges Foto: Altaïr


Tot i voler prioritzar el tracte presencial amb els clients, a Altaïr són conscients que el seu proper repte és avançar tecnològicament i descobrir la manera de poder adaptar la seva idea de negoci al món digital: "Digitalitzar-nos és inevitable i necessitem fer aquest pas, sempre mantenint la nostra essència", confessa Bernadas. 

"Si Barcelona té una cosa bona és que té història i ànima pròpia i, part d'aquesta ànima, la donen els petits comerços que representen la gent de la ciutat", sosté Bernadas. Per protegir el patrimoni comercial de la ciutat és imprescindible que els comerços tradicionals i locals de Barcelona subsisteixin, i així ho defensen els mateixos negocis davant l'amenaça de les grans cadenes.