
Batibull de copes de vi, ampolles, gots d'aigua, bastons de pa i recipients per a escopir-hi el vi. Les taules ocupades per la quinzena de sommeliers i enòlegs seleccionats per a fer el primer tast de la fase prèvia dels Premis Vinari semblaven, a primer cop d'ull, un caos. Però res més lluny, la posició de les copes -se n'han utilitzat 750- i la cura de cada tastador a anotar i sumar punts de cada vi a la seva fitxa, i el control estricte de l'organització per garantir la total transparència del tast a cegues, evidenciaven que al restaurant Monvínic de Barcelona s'hi estava treballant de debò. Una quizena de tastadors professionals han posat a prova les primeres 150 referències de vins inscrits als Premis Vinari, que a hores d'ara compta amb més de 700 vins participants. Organitzats en tres taules, cada grup de cinc ha fet fins a 50 tastos diferents, sense tenir cap altra referència que les característiques tècniques dels vins pel que fa a temperatura i obertura de les ampolles.
Abans de començar el tast, el director de Vadevi.cat, Joan Nebot, ha explicat als tastadors les regles de funcionament, i els ha transmès la importància de la seva tasca en aquest concurs: "No es tracta de dir que els vins catalans són millors que altres, però un certamen nacional de vins catalans sí que ens permet potenciar encara més els vins del nostre país, que tenen molt mercat per explotar, tant al mateix mercat català com en el sector de les exportacions, que és una de les vies més clares per superar la crisi".
Els tastadors han destacat la bona organització d'aquest primer tast, "molt complex perquè hi ha moltes referències, però sens dubte el més ben organitzat dels que he participat", assegura l'enòleg l'Emili Mayo, un dels tastadors, que ha remarcat que "dels vins que hem anat tastant, si bé hi ha molts matisos i diferències entre ells, no puc dir que n'hi hagi hagut cap de baix nivell, i això és indicador que els Premis Vinari seran molt competits".
En una altra taula, Xavier Ayala, que presideix l'Associació Catalana de Sommeliers, considera "molt valuós que s'hagi pogut organitzar un concurs així, amb tantes referències en un tast i amb una organització impecable". Al seu parer, allò que dóna gran valor als Premis Vinari és "que en un tast així, a cegues i tan organitzat, no hi ha guies que valguin, ni condicionants de cap mena a l'hora de tastar, al contrari, el fet que hi hagi sommeliers i enòlegs, i també premsa especialitzada, fa que el resultat final sigui una combinació de diversos punts de vista".
Per la seva banda, l'enòloga Núria Vilalta pensa que els Premis Vinari són "un toc d'alerta per a tots, perquè tenim massa abandonats els nostres vins, i d'aquesta manera els podrem acostar més als consumidors finals".
Tots els tastadors han coincidit a assenyalar que, a més dels criteris professionals, un vi també ha de ser valorat en funció de les expectatives que pugui generar en el consumidor i en la capacitat de satisfer els seus gustos. La combinació de les característiques del vi i allò que pot oferir al consumidor és, al seu parer, la clau de volta de l'èxit d'un vi.