L'ombra de dubte sobre la gestació de la Copa Amèrica ha deixat de tenir espai només el carrer i les intervencions polítiques. L'expedient sobre l'organització de l'esdeveniment internacional de vela ja ha arribat a l'Oficina Antifrau de Catalunya. Així ho ha anunciat la plataforma No a la Copa Amèrica, que fa temps que denuncia que les projeccions amb què es va justificar la conveniència d'acollir la cita esportiva no tenien cap relació amb la realitat. Ni han vingut més de dos milions de turistes -això ja ho reconeixia el mateix tinent d'alcaldia Jordi Valls en una entrevista al juliol a Nació- ni és la tercera competició esportiva amb més audiència del món, tal com va acreditar La Directa. Ara, es reclama una investigació independent sobre aquesta organització, també per aclarir les xifres econòmiques definitives que han arribat a aportar les diverses administracions públiques.
Fonts oficials d'Antifrau aclareixen que, de moment, el tràmit es troba en un moment iniciàtic. Se n'està valorant l'admissió i en un màxim de 10 dies s'aclarirà si els fets s'inclouen dins del seu àmbit d'actuació. Al marge de les formalitats, però, des de la plataforma No a la Copa Amèrica sostenen que ja els han comunicat que les peticions tramitades entren dins de les competències i l'interès de l'oficina.
Aquest és el principi d'un camí que s'acabaria aclarint, però, quan la Copa Amèrica ja hagi finalitzat. Si s'admet la denúncia, hi ha una segona fase. Es dona pas a una anàlisi prèvia que pot allargar-se fins a tres mesos. Llavors es decideix si es comença la investigació com a tal. Si la conclusió és positiva, s'arriba al tercer estadi. En aquell moment, començaria un escrutini que pot incloure tota mena de comprovacions, entrevistes i accés a informacions dels poders públics.
Les claus de la possible investigació
Des de la plataforma ciutadana es defensa "utilitzar tots els mitjans" a l'abast per "denunciar l'estafa de la Copa Amèrica". Entre els focus de protesta hi ha la inversió que hi han fet les administracions públiques. Quan Ada Colau era alcaldessa va establir que l'aportació màxima que faria l'Ajuntament de Barcelona serien de 10 milions d'euros. Mentrestant, l'acord signat entre la Generalitat i l'organització de la Copa Amèrica de Vela establia que entre el consistori barceloní i l'administració catalana caldria arribar als 30 milions. Ara, segons una informació de Crític, aquestes quantitats s'haurien superat amb escreix. De fet, incloent totes les participacions d'entitats públiques, es fregarien els 70 milions d'euros. Pels denunciants, aquesta informació és més que rellevant, tenint en compte que s'havia advertit que en altres edicions -com la de València- la celebració de la cita internacional de vela havia suposat un forat econòmic rellevant a per a les arques públiques.
De moment, la denúncia inclou diverses peticions específiques a Antifrau. Es demana que s'investigui les persones implicades per establir si hi ha "conductes contràries al principi d'objectivitat" en l'organització de la competició, amb una especial menció a la influència de l'agència d'atracció d'inversió privada Barcelona Global. També es reclama analitzar els mecanismes de contractació pública per a actes que comporten una inversió rellevant, com la inauguració de la fase final prevista per a aquest mateix dijous. A més, s'afegeix la necessitat d'aclarir les aportacions econòmiques dels diferents governs i administracions.
Més enllà d'Antifrau
I no només s'ha obert el front de la oficina contra el frau. Des de la plataforma popular -que aplega unes 140 entitats del país- es fa un toc d'atenció a les formacions polítiques perquè reclamin a la Sindicatura de Greuges que hi posi la banya, també. Mentrestant, els contraris a la Copa Amèrica seguiran tocant les tecles que tinguin a l'abast. Aquest diumenge tornen al carrer. A les 12h, començaran a marxar des de la plaça de Correus.