Suspenen quatre guàrdies urbans de Barcelona acusats d'apropiar-se roba comissada al top manta

Mentre la justícia desestima investigar el cas, el sindicat de venedors ambulants acusa la policia d'haver-se quedat en algunes ocasions objectes i diners comissats en les intervencions a peu de carrer

Un grup de manters perseguits per policies, en imatge d'arxiu
Un grup de manters perseguits per policies, en imatge d'arxiu | Hugo Fernández
02 de novembre del 2023
Actualitzat el 03 de novembre a les 10:43h
La Guàrdia Urbana de Barcelona ha suspès de sou i feina quatre agents -amb dos comandaments involucrats- de la comissaria de la Rambla per una "presumpta manipulació negligent" en el decomís del material d'uns manters durant el passat mes d'agost. Segons ha avançat El Matí de Catalunya Ràdio i ha confirmat Nació, l'expedient contra els guàrdies urbans els manté apartats del servei a l'espera que es resolgui el cas internament i es decideixi si hi ha sanció. De moment, fonts municipals apunten que la mateixa Guàrdia Urbana va posar el cas en coneixement de la fiscalia, però que la justícia ha arxivat els fets malgrat que l'atestat d'afers interns assegura que els agents es van apropiar peces de roba dels venedors ambulants. Per aquest motiu, ara s'està abordant l'incident des del mateix cos amb un expedient disciplinari per una falta "greu o molt greu" als quatre policies.

Si bé fonts oficials no concretaven a primera hora què implicaria aquesta possible "manipulació negligent", el Sindicat Popular de Venedors Ambulants apunta que aquest estiu va fer arribar al Síndic de Greuges de Barcelona una denúncia genèrica que apunta als policies locals per quedar-se de manera extraoficial els objectes que requisen al top manta. "Fa molts anys que passa. No només amb el material, també amb els diners que agafen als manters. Però no ho podem denunciar perquè és atribuir un delicte difícil de perseguir i sovint un venedor té por de fer el pas d'explicar això a la mateixa policia que el persegueix", assegura el portaveu de l'entitat, Lamine Sarr, a aquest diari.

Els manters insisteixen que no tenen proves concretes de molts casos perquè prou feina tenen a sortir el menys castigats possible de la intervenció policial i perquè denunciar té un cost alt, entre aquest col·lectiu. El fet d'estar en irregularitat administrativa, a l'espera d'aconseguir els papers en molts casos, pot acabar amb el denunciant a la comissaria de la Policia Nacional i amb la tramitació d'una ordre d'expulsió

El jutge no hi veu delicte malgrat l'informe policial

Sobre el cas que va arribar als jutjats de Barcelona però que va quedar arxivat, la justificació del magistrat que exculpa els policies es basa, sobretot, en els dubtes que queden pendents d'aclarir. Tal com ha avançat La Directa i ha constatat aquest diari, el jutge Miguel Ángel Tabarés ve a dir que no es pot perseguir el possible delicte perquè no hi ha un perjudicat clar i perquè no es pot saber quin valor té la roba comissada, ja que no forma part d'un mercat regulat. Així, rebutja que hi hagi un delicte contra el patrimoni perquè "els productes falsificats es troben fora del mercat i no tenen valor econòmic constatable". A més, el titular del jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona detalla que no es pot aclarir quantes peces de roba es van endur ni quina implicació tindria cadascun dels policies sospitosos.
 

Justificació per arxivar el cas. | Foto: TSJC


Tot això, però, ho exposa després de citar un atestat policial que és contundent. "Els agents, en lloc de realitat els tràmits administratius protocolitzats, previs a la destrucció de les peces de roba -que es presumeixen falsificades- se les van apropiar", resol el text dels afers interns de la Guàrdia Urbana.

En qualsevol cas, els fets s'han produït en un estiu en què els mateixos manters havien elevat la veu després d'haver detectat una pressió especialment dura per part de la Guàrdia Urbana. Sobretot, arran de l'anunci del conegut com a "Pla Endreça".
Arxivat a