La Telecogresca, en perill: la nova regulació del Fòrum l'amenaça

Els organitzadors de l'esdeveniment universitari adverteixen dels riscos de competir contra grans operadors privats de festivals en una licitació pública, mentre els principals partits de l'oposició pressionen Collboni perquè flexibilitzi la norma

Concert a la Telecogresca, en imatge d'arxiu
Concert a la Telecogresca, en imatge d'arxiu | Jordi Borràs (ACN)
20 de gener de 2025, 23:00
Actualitzat: 23:00h

Els organitzadors de la Telecogresca no les tenen totes de poder mantenir el festival de música al Parc del Fòrum de Barcelona. L'aparició d'una nova regulació promoguda per l'Ajuntament deixa en dubte la continuïtat del tradicional esdeveniment de primavera, ja que ara haurà d'optar a un concurs públic en què competirà amb altres operadors, en aquest cas professionalitzats. Davant aquesta situació, el col·lectiu de joves de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que organitza la Telecogresca s'ha activat per intentar salvar la situació i esmorteir els riscos del nou plantejament. La situació ha arribat als grups de l'oposició del consistori, que preparen diversos focus de pressió al govern de Jaume Collboni sobre el tema, però de moment l'executiu es manté ferm en la seva aposta reguladora.

El motiu de l'enrenou és la nova normativa anunciada per l'Ajuntament a finals de l'any passat. Segons va informar el consistori, a partir del 2026 els festivals que vulguin utilitzar el recinte situat al front marítim hauran de presentar-se a una licitació per aconseguir quedar-se algun dels nou dies disponibles per programar música més enllà de les 23h. En tot l'any, Barcelona ha decidit establir un límit de quinze dies amb música permesa al Fòrum passada la mitjanit. Ara bé, el Primavera Sound i el Cruïlla van ser considerats una excepció i tenen reservats ja tres dies cadascun d'aquest lot, almenys els primers anys. Per això, de la quinzena de dates disponibles realment ara queden nou dies en disputa.

El govern municipal va assegurar que el tracte diferenciat amb el Primavera Sound i el Cruïlla tenia a veure tant amb els acords ja signats, que arriben fins al 2027, com amb l'esforç afegit que feien els organitzadors d'aquests dos esdeveniments, ja que pagarien parcialment un reforç a la mobilitat que inclou taxis i autobusos nocturns. Entre la resta d'aspirants a programar-hi música de nit, en la línia dels festivals que conformen un cartell musical generós, hi ha la Telecogresca, però també el Festival B, el Share Festival o l'Off Week

El risc d'enfrontar-se a grans companyies de festivals

Aquesta nova fórmula, que també permetria a altres operadors optar a ocupar els dies oferts per l'Ajuntament de Barcelona al Fórum, inquieta els encarregats de preparar la Telecogresca, una entitat sense ànim de lucre i organitzada per voluntaris. "Ens preocupa molt que surti la nova licitació i que se'ns tracti com una empresa, perquè clarament no podem competir amb una companyia de les magnituds de les que organitzen altres festivals", enraona Marta Torruella, estudiant implicada en l'organització del festival que d'aquí a tres anys celebra mig segle d'història. "És cert que hi ha criteris d'arrelament a la ciutat o de compromís amb la cultural local, però ens fa bastanta por que els factors econòmics siguin els que marquin la diferència, quan parlem de competir amb macrofestivals", afegeix la mateixa veu.

La referència del Primavera Sound i el Cruïlla ho acaba d'emboirar tot plegat. D'entrada, perquè tenen un contracte vigent que els lliurarà de competir inicialment amb la resta d'aspirants, però també perquè el regidor de Cultura, Xavier Marcé, no va deixar clar quina fórmula afectarà aquests dos festivals en el futur. En aquest sentit, en la roda de premsa de presentació de la nova regulació, el regidor va destacar la singularitat d'aquestes dues cites culturals, segell de la ciutat i atractius de desenes de milers de visitants. "Restaran fora d’aquesta nova regulació els esdeveniments de ciutat que acull el Parc del Fòrum, com són els festivals Cruïlla o Primavera Sound, que segueixen uns processos regulats independents, amb criteris de ciutat, i tenen contracte en vigor", resumia el comunicat oficial de l'Ajuntament, en el moment de presentar la mesura.

Ara, els membres que s'encarreguen de tirar endavant la Telecogresca demanen que el consistori mostri una sensibilitat específica amb el projecte i que s'obri a trobar-hi una solució: o un contracte específic a banda del concurs públic, o una modificació de la licitació perquè es tingui especialment en compte l'existència de criteris d'organització per part d'entitats juvenils i sense ànim de lucre

L'oposició estreny Collboni i reivindica la Telecogresca

La incomoditat amb la proposta, a més, no és únicament dels afectats. Els principals grups de l'oposició a l'Ajuntament -Junts, BComú i ERC- també ho veuen poc encertat. Un dels més contundents ha estat el regidor portaveu d'ERC, Jordi Castellana, que apunta que "la Telecogresca és més que un festival" i que s'assembla més a un "patrimoni col·lectiu de la ciutat". També fa referència als riscos que s'afronten si no es plantegen mesures sensibles amb els casos particulars de la ciutat. "No podem permetre que aquestes entitats, que són motor cultural i social de la ciutat, quedin relegades davant dels grans promotors", rebla el regidor republicà en declaracions a aquest diari, alhora que recorda el compromís de l'esdeveniment amb la música en català. Això portarà el seu grup a fer un prec a la pròxima Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports per reclamar mesures correctives. 

També Carme Lleó (Junts) recorda el pes històric de la Telecogresca sobre l'organització cultural i juvenil de la capital catalana: "Precisament a Barcelona un dels principals problemes que tenen les entitats juvenils són les traves constants que es troben per part del govern municipal per poder usar l'espai públic de la ciutat". Des de BComú, grup que veu especialment injust que es posin facilitats a festivals privats com el Primavera Sound mentre es dificulten les condicions a propostes autogestionades i arrelades a la ciutat, també es reclamarà al govern Collboni que "reconegui el valor" de l'esdeveniment organitzat pels estudiants de la UPC i que "faciliti la continuïtat de la seva programació al recinte del Fòrum de forma estable, afegint-lo a la categoria d'excepcionalitat d'altres festivals importants".

L'executiu, de moment, lluny de les peticions juvenils

Preguntada sobre aquesta qüestió, de moment, la regidoria de Cultura del consistori no veu motius per canviar la manera de fer. "No hi ha cap raó per exceptuar la Telecogresca perquè no hi ha cap element que l'elimini de cap procés selectiu. Pot presentar-s'hi amb tota normalitat", expressen fonts oficials de l'Ajuntament. Els darrers dies, però, els organitzadors de l'esdeveniment -que l'any passat va acollir el comiat del grup valencià Zoo i enguany ha programat el retorn de La Raíz- han intensificat la pressió. L'esperança és que la postura del govern Collboni es relaxi i que hi hagi espai per als matisos: "Si ens treuen del Fórum, no tenim pla b. Què haurem d'anar, a Montmeló?".