Un de cada dos catalans té sobrepès o obesitat

El 38,6% de la població de Catalunya pateix alguna malaltia o problema de salut crònic

Publicat el 27 de juny de 2014 a les 18:30
Gairebé la meitat de la població catalana d'entre 18 i 74 anys té excés de pes. Concretament, el 34,3% presenta sobrepès mentre que el 14,2% té obesitat, una xifra que es manté estable respecte els últims 4 anys. És una de les conclusions de l'Enquesta de Salut Pública 2013 que ha presentat aquest divendres el Departament de Salut. L'informe també revela que un 38,6% de la població pateix alguna malaltia o problema de salut crònic, una xifra que augmenta "significativament" entre la població de més de 65 anys demostrant que "l'envelliment de la població és un factor que influeix sobre aquestes patologies". L'enquesta reflecteix un descens de la població fumadora i del consum problemàtic d'alcohol.
 
El Departament de Boi Ruiz ha informat aquest divendres en roda de premsa que un de cada dos catalans pateix sobrepès o obesitat, una xifra "preocupant" ja que si s'analitza, el percentatge de població amb excés de pes és superior entre les classes socials més desfavorides i entre les persones que tenen estudis primaris o no en tenen. 
 
Pel que fa a l'excés de pes entre la població infantil, l'informe constata que el 31,1% dels nens i nenes d'entre 6 i 12 anys té sobrepès o obesitat. Una dada però que ha anat decreixent lleugerament els últims anys. El sobrepès afecta més a les nenes, mentre que l'obesitat afecta més als nens. I també en aquest sector, la prevalença d'excés de pes és superior entre les classes més desfavorides i quan la mare té estudis primaris o no en té.
 
L'enquesta és l'única amb aquestes característiques a tot l'Estat i es basa en entrevistes a 4,830 persones no institucionalitzades residents a Catalunya, dels quals 2.427 són homes i 2.403 són dones.
 
Malalties cròniques i trastorns mentals
 
Una altre dada revelada a través de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) és que el 38,6% de la població pateix alguna malaltia o problema de salut crònic, un percentatge que es superior entre les dones i també entre els grups de més edat. De fet, entre la població de 0 a 14 anys, només un 16,6% presenta una patologia crònica mentre que en la gent major de 65 anys el percentatge puja fins a més del 70%. 
 
Relacionada amb aquesta última xifra, Salut ha explicat que un de cada quatre ciutadans patirà al llarg de la seva vida un trastorn mental. De fet, el 12,4% de la població de més de 15 anys té risc de patir una patologia d'aquest tipus. La prevalença és més elevada entre les dones en tots els grups d'edat, entre les persones que pertanyen a les classes més desfavorides i entre els que tenen estudis mínims o no en tenen. 
 
Pel que fa a les discapacitats, el 3,9% de la població es troba greument limitada per dur a terme les seves activitats habituals en la vida quotidiana a causa d'un problema de salut. Aquesta situació es manifesta sobretot en la gent d'edat més avançada. 
 
Disminueix el consum de tabac i d'alcohol
 
En relació amb els comportaments relacionats amb la salut, entre els anys 2010 i 2013 Salut ha detectat una disminució del percentatge de consum de tabac en la població de més de 15 anys. Disminueix també de manera significativa, el consum de risc d'alcohol. 
 
Així, el 26,5% de les persones d'aquesta edat fumen, un percentatge dos punts inferior respecte el mateix període de l'any passat. Els homes de grups socials més benestants i els que tenen estudis universitaris fumen menys, una dada contrària en el cas de les dones que fumen menys les que tenen estudis primaris o no en tenen. Pel que fa a l'alcohol, un 3,9% de la població fa un consum de risc i el 62,4% de la població general fa un consum de baix risc d'alcohol. 
 
Mamografies 
 
L'enquesta també ha destacat que un 91,9% de les dones entre 50 i 69 anys s'han realitzat una mamografia durant el 2013, una xifra "molt positiva" que ha permès diagnosticar 900 càncers de mamà en estadis molt primaris durant el mateix període. 
 
Tot i això, destaca que aquest percentatge és inferior entre les dones amb estudis primaris o sense estudis i entre aquelles amb més dificultats socioeconòmiques tot i que el percentatge supera el 80%. 
 
Activitat física i sedentarisme
 
L'enquesta també ha constatat que set de cada deu persones de 15 a 69 anys practiquen el que es considera un nivell saludable d'activitat física, lleugerament superior entre els homes, entre les classes més benestants i entre les persones amb estudis universitaris. Tot i que el Departament ha dit que no era significativa, s'ha detectat una lleugera tendència a la baixa pel que fa a la pràctica d'activitat física. 
 
El contrari passa amb el sedentarisme en que s'observa una tendència a l'alça. De fet, el 20,3% de la població de 18 a 74 anys té un comportament sedentari. I, en la població infantil d'entre 3 i 14 anys, mirar la televisió és l'activitat més freqüent de lleure i fora de l'horari escolar. 
 
Pel que fa als hàbits alimentaris, l'11,7% de la població general consumeix diàriament cinc racions de fruita o verdura. A més, ha augmentat la població que esmorza saludablement (dos àpats durant el matí) i s'ha incrementat també la població infantil que fa un baix consum de productes d'elevat contingut calòric. 
 
Satisfacció en l'estat de salut propi i en el sistema sanitari català
 
L'ESCA 2013 també manifesta que vuit de cada deu catalans consideren que tenen un bon estat de salut, aquesta valoració és pitjor entre les dones, a mesura que els grups d'edat són de més edat, en els grups socioeconòmics més desfavorits i en els nivells d'estudis més baixos. 
 
I, malgrat les retallades i les últimes queixes protagonitzades per grans hospitals per temes com la falta de llits o el col·lapse de les urgències, nou de cada deu ciutadans enquestats està satisfet amb els serveis sanitaris utilitzats amb més freqüència el darrer any. 
 
Finalment, nou de cada deu persones han visitat un professional de la salut un mínim d'una vegada l'últim any i el 8,3% ha estat ingressat en un hospital com a mínim una nit en el mateix període.