Un estiu d'incendis simultanis

Tot i la pluja dels darrers dies, les puntes de calor elevades poden provocar focs en diferents punts

Publicat el 15 de juny de 2014 a les 19:10
Els consellers Espadaler i Pelegrí parlant al Parlament abans d'entrar a la comissió d'Interior Foto: ACN

Els gairebé 2.500 bombers funcionaris de la Generalitat hauran de fer aquest estiu 30 hores més de guàrdia que altres anys. Així ho van explicar aquest dimarts el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, en la compareixença al Parlament per exposar els plans del Govern per aquesta campanya forestal, que va del 15 de juny al 15 de setembre. Una de les estratègies dels Bombers per enguany és controlar que no sorgeixin incendis simultanis.

Segons el conseller, aquesta mesura és necessària pel descens en el número d'efectius a causa de les jubilacions i la impossibilitat de contractar nou personal per culpa de les restriccions pressupostàries. Tant Espadaler com el conseller d'Agricultura i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, van alertar que aquest estiu pot ser pitjor que el de l'any passat.

En la seva exposició al Parlament, els consellers han explicat que actualment el risc d'incendi és baix o moderat, gràcies a les pluges de les últimes setmanes, però si hi ha poca pluja properament, la vegetació que haurà crescut ràpid també s'assecarà ràpid. Malgrat això, també han recordat que els pitjors incendis de l'any passat van ser fora de la temporada d'estiu, com el de Vilopriu, al novembre, que va suposar la meitat de les 1.058 hectàrees cremades durant tot l'any.

Per fer front a la campanya, es mantindran els mitjans aèries, claus, segons Espadaler, per fer atacs molt forts a l'inici dels incendis per tal que no creixin, ja que la simultaneïtat de focs és un dels punts que més preocupa els Bombers.

En canvi, pel que fa als efectius humans es mantindran en 2.466, 103 menys que el 2011, últim any en que hi va haver noves promocions, a causa de les jubilacions. Aquests bombers hauran de fer 1.790 hores anuals, 102 més que les actuals, 30 de les quals seran tres guàrdies de 10 hores obligatòriament en època de campanya forestal. També hauran de fer 72 guàrdies anuals de 24 hores, dues de les quals seran voluntàries. Aquestes 73.980 hores totals de més, suposaran, segons Espadaler, com si treballessin 102 bombers més, una xifra pràcticament igual a la del 2011. A això s'hi sumaran una xifra similar de bombers voluntaris i d'auxiliars forestals i membres d'altres cossos, que arribaran a un total de 6.000 efectius per a tot l'estiu.

Espadaler va defensar que els Bombers són un cos essencial, i tot i que han disminuït els serveis als quals han hagut de fer front, va assegurar que no sobren efectius. Per això, va dir que el Govern ha actuat "amb responsabilitat" davant d'un problema de manca d'efectius i davant de l'inici de la campanya forestal. "Ho tornaria a fer", ha dit, lamentant però respectant alhora els motius de la vaga.

Per aquest motiu, principalment, els sindicats de Bombers van fer una manifestació aquest dimarts al matí i han convocat una vaga indefinida a partir del 20 de juny.

Aquesta és la principal novetat de la campanya de 2014 que també comptarà cada dia amb un segon 'brífing'. Fins ara només es feia a primera hora del matí, per tal de distribuir els efectius territorialment i marcar les rutes aèries de vigilància. Ara també es farà a última hora de la tarda, unes dotze hores després, per tal d'actualitzar millor les dades.

Per la seva banda, el conseller Pelegrí ha donat dades sobre els incendis del 2013, recordant que el 92% dels 602 focs forestals va cremar el 6% de la superfície. En total es van cremar poc més de 1.000 hectàrees, cosa que suposa el quart millor any d'aquest segle. El 36% dels focs van ser causats per negligències, davant del 41% del 2012, i un 25% haurien estat intencionats.

Però on va fer més èmfasi Pelegrí va ser en la necessitat de netejar bé les franges boscoses prop d'habitatges i al fet de reaprofitar la massa forestal per fer biomassa, fusta, suro o altres elements, per tal de treure'n un profit econòmic i ecològic alhora.

Preocupació entre els grups de l'oposició per la vaga indefinida

Els grups de l'oposició es van mostrar "preocupats" per l'inici de la campanya forestal amb la vaga indefinida que han anunciat les organitzacions sindicals i van criticar la gestió al capdavant del cos. El diputat del PSC Òscar Ordeig va assenyalar que la campanya d'incendis és un "tema de país" i va expressar que, al grup parlamentari socialista, es troben "molt preocupats" per la situació del cos: "Encetem una campanya d'incendis amb una situació que és la més precària dels darrers anys". També ha demanat que "s'enfoqui bé la negociació" davant la vaga indefinida.

Retrets per la situació del cos i la "manca de lideratge"

El diputat d'ICV David Companyon també va criticar la "manca de lideratge en la política d'emergències" i un model per al cos que "sembla fet a pedaços". Companyon va acusar l'actual direcció general de crear "un clima preocupant" en els parcs de bombers i va endurir encara més la crítica: "Els Bombers són el principal actiu per apagar els focs i sembla que vostès, des dels despatxos, en creen".

"Menys bombers, menys torres de guaita, una vaga indefinida, menys helicòpters de comandament (...) i un dèficit estructural agreujat amb les retallades i uns recursos, al nostre parer, mal distribuïts i mal prioritzats". Aquest és l'escenari que va dibuixar el diputat de la CUP David Fernández en la seva intervenció. Companyon també havia criticat la "reducció dels helicòpters de comandament" tot i que Espadaler va assegurar que "el potencial aeri és exactament el mateix que teníem l'any passat".

El diputat del PPC Pere Calbó va lamentar que "no s'hagi produït el diàleg franc i constructiu per construir un nou model" per al cos i va destacar que, al seu grup parlamentari, "ens preocupa els buit importants" en la gestió, "amb menys recursos, menys mitjans i amb la incapacitat d'incorporar el col·lectiu a un projecte comú".

Crítiques a l'augment d'hores del decret

El diputat d'ICV va compartir l'argument que esgrimeixen les organitzacions sindicals de Bombers en contra del decret de plantilles del 27 de maig, sobre la retribució de l'augment de la jornada laboral que equivaldria a la contractació d'uns 140 bombers, tal com asseguren els sindicats. Així ho va defensar també el diputat de la CUP David Fernández: "És una regla de tres". Però Espadaler havia recordat que el Govern no té "la capacitat de convocar noves places".

El diputat de la CUP també va destacar que "s'ha reduït la capacitat extintora", hi ha "un debat pendent de model" per al cos; un "problema econòmic" en què la "qüestió és triar" on es destinen els recursos i "un problema polític intern del departament de comptar amb la veu d'aquells que apagaran els incendis".

El diputat de Ciutadans Matías Alonso va recalcar que el cos de Bombers ha de "sortir de la precarietat" i va lamentar també la "manca de capacitat operativa" . "No n'hi ha prou a dictar una sobrecàrrega de la jornada laboral, també s'ha d'ampliar la plantilla", va reivindicar.

Per la seva banda, el diputat d'ERC Dionís Guiteras, que no es va mostrar tan crític amb la gestió en la prevenció i extinció d'incendis com els altres partits, va fer un "prec" de cara als propers anys perquè la presentació de la campanya forestal "es faci abans". El diputat de CiU Lluís Guinó va recriminar als altres grups que parlin de "qüestions de caire estrictament pressupostàries, que s'han de complir" i va apuntar que el model de voluntaris "s'ha de revisar".

Els grups lamenten que no hi hagi dossier informatiu de la campanya

Diversos diputats es van queixar que no se'ls hagués fet arribar un dossier amb la documentació de la campanya forestal, com en anys anteriors, i van lamentar la manca de suport gràfic en les exposicions. En aquest sentit, Calbó va acusar els consellers Pelegrí i Espadaler "d'opacitat" en la seva compareixença en la Comissió d'Interior i en les explicacions de la campanya.