Un total de 941 persones dormen al carrer a Barcelona

A la capital catalana, gairebé hi ha 3.000 persones sense llar, segons el recompte d'aquesta nit | Crònica de la iniciativa a Sants-Badal, on els sense sostre ho tenen difícil per dormir al carrer | El barri està allunyat del centre, té pocs caixers i molts portals tenen reixes | La iniciativa està impulsada per la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL)

Publicat el 19 de maig de 2016 a les 01:47
El recompte de sense sostre de la nit d'entre aquest dimecres i dijous a Barcelona ha registrat un total de 2.914 persones sense llar, de les quals 941 dormen al carrer, mentre que 1.973 pernocten en equipaments socials. L'últim recompte com el d'aquesta nit es va fer el 2011. Llavors es van registrar 2.791 persones sense llar, de les quals 838 dormien al carrer, 1.258 en albergs residencials i pisos d'inclusió, i 695 en assentaments col·lectius. Dels anys següents es tenen estimacions, les quals han ofert xifres similars, tot i que han augmentat les persones allotjades i disminuït les que pernocten al carrer i en assentaments, segons les dades del 2015.

Segons ha informat l'Ajuntament el matí d'aquest dijous en un comunicat, les últimes dades disponibles recollien que a la via pública el 2015 dormien 892 persones i 1.672 en diversos allotjaments municipals o de diverses entitats socials.

La iniciativa l'ha organitzat la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), la qual formen l'Ajuntament i una trentena d'entitats. Més de 930 voluntaris han pentinat la ciutat per disposar de noves dades sobre quants sense sostre pernocten a la capital catalana. Abans de començar, el portaveu de la xarxa, Jesús Ruiz, ha destacat que "l'objectiu és que cap persona dormi al ras".

Sants-Badal, un barri amb reixes als portals

S'han localitzat set persones sense llar al barri de Sants-Badal, gairebé totes en caixers d'entitats bancàries. A més d'estar allunyat del centre, el barri es caracteritza pels seus carrers estrets, tenir pocs caixers i pel fet que molts portals tenen impediments per evitar que s'hi pernocti, com reixes i llums enceses tota la nit.

A Sants-Badal una desena de voluntaris s'han dividit en tres grups, els quals amb una hora han tingut prou per recórrer tot el barri, i han tingut una sort desigual. El que s'ha encarregat de la part baixa, la més propera a l'Hospitalet i a tocar del calaix de Sants, no ha trobat cap sense sostre. Aquí es podria arribar a pensar que s'ha complert l'objectiu que no hi hagi persones sense llar, però només ha sigut un miratge. A la resta del barri s'han comptabilitzat sis homes en caixers (un grup de tres, un altre de dos i una persona sola) i un a una entrada.
 

Un garatge de Sants-Badal amb una gran reixa i llum tota la nit. Foto: Jordi Bes


La nit ha començat amb un ruixat que ha durat ben poca estona, però ha deixat els carrers mullats. Potser la pluja també ha ajudat al fet que a grans zones del barri no dormissin sense sostre aquesta nit, però de ben segur que també hi té molt a veure que moltes entrades d'edificis i alguns aparcaments estan blindades amb portes, reixes i llums que dificultarien a qualsevol agafar el son.

La coordinadora del grup de diagnosi de la XAPSLL, Tere Bermúdez, ha avisat abans d'iniciar-se el recompte que "és molt probable que a algunes zones no hi hagi persones sense llar". Ha destacat que per primer cop s'han revisat tots els barris, també les zones de muntanya. L'objectiu és tenir les dades "que ajudin a orientar les polítiques que han de combatre el sensellarisme a Barcelona", ha subratllat.

Els grups han enviat les dades amb una app, la qual s'ha col·lapsat al principi de la nit, i es tindrà una primera estimació del nombre total de sense sostre a primera hora del matí. Tot el procés ha disposat de dos observadors internacionals, Patrick Duce i Mark McPherson, de Homeless Link. Aquesta entitat verifica les dades de més de 300 recomptes al Regne Unit, i Duce ha afirmat que poden "aprendre" de com Barcelona aconsegueix implicar tants voluntaris locals.

Pròxim cens d'Arrels

La Fundació Arrels va fer un recompte el 26 de maig de 2015 només sobre persones que dormen al carrer, i en va trobar 892. L'entitat farà un cens a Ciutat Vella i l'Eixample entre el 30 de maig i 1 de juny, amb l'objectiu d'obtenir informació qualitativa: saber si van al metge, han patit agressions o esbrinar la seva situació administrativa. Forma part d'una prova pilot europea, a la qual també participen València, Londres i Brno (República Txeca), però que no té el suport de la XAPSLL perquè, segons Bermúdez, el cens "el promou Arrels".
 

Una voluntària durant el recompte de sense sostre al barri de Sants-Badal Foto: Jordi Bes