
El passat octubre el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) va cedir de forma “gratuïta i temporal”, tal com detalla el comunicat, 8.500m² de les antigues casernes militars a diverses entitats del districte de Sant Andreu de Barcelona. Entre aquestes hi havia la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios -els mateixos que van protagonitzar una polèmica processó de setmana santa a Badia del Vallès -, que accedia així a 5.000 m² per a “activitats socioculturals”. Un fet que ha mobilitzat el barri per fer-los fora, revisar aquesta cessió i dur a terme “els equipaments que fa vuit anys que esperem”, assegura el president de l’AA.VV de Sant Andreu del Palomar, Santi Serra. De fet, el passat 23 de febrer es va organitzar una manifestació pels carrers del barri sota el lema: “Fora legionaris! Ni a Sant Andreu ni enlloc!”. Aquell dia, a més, es va descobrir que Mossos d'Esquadra que van participar en el dispositiu de protecció van dinar en el mateix local dels exlegionaris .
Els legionaris ocupen una part d'una àrea molt més gran, de 81.000 m², on hi havia planificades unes infraestructures esportives, llars per a infants, per a la gent gran, zones verdes, pisos de protecció oficial, entre d’altres. “No volem ni cessions temporals als legionaris, ni als Mossos d’Esquadra ni un camp d’entrenament de criquet. Volem el que hi ha d’anar”, reclama Serra. La donació altruista de terrenys també inclou un espai suplementari de 2.000 m² d’aparcament per a la policia, que hi té una comissaria just al davant i un emplaçament per a la pràctica del criquet. El regidor del Districte de Sant Andreu, Raimond Blasi, admet aquesta demora i ho justifica per la crisi econòmica i la “situació de deute del Consorci de la Zona Franca de Barcelona”.
Al parer de Serra la cessió a la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios és gràcies a que es formalitzessin com a entitat legal, un procés en què assegura Blasi va assessorar-los. Tant el regidor com el president d’aquests exlegionaris, Jesús Cañadas, afirmen que van reunir-se per obrir-se al barri. “No aporten res i el mateix regidor ho va admetre en un ple”, sosté el dirigent de l’associació de veïns, mentre que Cañadas enumera una sèrie d’activitats com ara “jornades de donació de sang o recollida d’aliments. Les instal·lacions són per al barri. I si no fem més coses és perquè no ens deixen”.
Legionaris instal·lats des de fa temps
L’existència d’aquesta agrupació al barri no és nova, per aquest motiu Raimond Blasi no entén el rebombori generat i ho atribueix a dos factors, per una banda, “algunes entitats o col·lectius poden representar una amenaça a determinats processos a tot aquest fet nacional que estem experimentant”. I per l’altra, “l’oportunista”, ja que, al seu entendre, el CZFB va formalitzar una situació i ho va fer públic. A més, hi suma un altre argument, que en el ple d’aquest organisme del passat juliol ja es va avançar la intenció de cedir aquestes parcel·les.
Cañadas afirma que ells “estan a casa seva i de forma legítima” i al·lega que existeix una documentació antiga, degut a l’existència de les casernes militars, que els empara per a que puguin estar als terrenys i assegura que el CZFB “simplement ha ratificat el que ja hi havia”. Per això, afegeix, “no tenen dret a fer-nos fora i per què ho volen fer? Perquè pensem diferent. Per res més”. De totes maneres, en el plenari del CZFB d’abans de l’estiu ja està marcat com un punt a tractar per tal de trobar una solució.
Tot i així, les protestes al barri continuaran i com diuen des de l’AA.VV de Sant Andreu de Palomar donaran suport als actes que se celebrin com el que es va produir, coincidències o no del calendari, el passat 23 de febrer.