
El tancament de llits i de quiròfans a Bellvitge aquest estiu ha afectat la qualitat assistencial: les llistes d'espera s'han allargat. Així ho ha constat el metge Jaume Torras, adjunt al servei de cirurgia digestiva. "Les llistes d'espera estan al límit", ha assegurat Torras, que opera pacients amb càncer. Per això ha liderat un grup de cirurgians que s'han ofert per fer més hores sense cobrar-les. El propi doctor admet que segurament no caldrà provar si la mesura és factible perquè els quiròfans tornaran a obrir la setmana vinent. Espera, però, que la iniciativa serveixi per destacar la importància que el servei sanitari públic torni a la normalitat i la capacitat de sacrifici dels professionals.
Torres ha desmentit que les mesures d'estalvi no hagi afectat l'assistència. "Si abans de les retallades ja el sistema ja anava just, nosaltres preveiem que després de l'estiu tindríem una llista d'espera de malalts prioritzats més llarga", ha indicat el metge. De fet, ha afegit, el centre va designar una colla de facultatius encarregats d'observar com evolucionaven les llistes d'espera i informar-ne a la junta clínica.
"La tardor ha arribat i això ha passat", ha constatat Torras, que, per exemple, té 26 pacients de càncer de fetge esperant per tal de ser operats.
Per això, ell i una sèrie indefinida de companys van llençar fa tres dies una idea: operar en hores extres sense cobrar-les. "No per vocació, sinó per pura responsabilitat", ha explicat Torras que ho ha proposat.
Ara bé, ha reconegut que dur a terme la iniciativa és complicat. "Podem arribar a fer-ho, la direcció ho pot arribar a acceptar? És complex", ha dit. De fet, no creu que calgui arribar a aquest extrem perquè confia en que la setmana vinent torni a obrir la meitat de quiròfans de Bellvitge que ha estat tancada durant l'estiu.
De totes formes, Torras també ha destacat que la proposta que ha fet no és nova: és habitual que metges i infermeres facin moltes hores extres sense agafar després la lliurança que els pertocaria per haver-les fet, ha assegurat.
Per això, espera que la seva proposta, si no arriba a implementar-se, serveixi com a mínim per a destacar la capacitat d'abnegació d'aquests professionals que, ha considerat Torras, a vegades són criticats per part de la població.
"El metge que ha apostat de manera íntegra per fer una sanitat pública ha perdut, des de fa anys, molt poder adquisitiu, i retallades que poden semblar moderades poden comportar un problema domèstic a molts professionals", ha defensat. I també ha lamentat que aquest estiu hagin perdut la seva feina centenars de professionals eventuals a Bellvitge.
Torras ha defensat que es tornin a contractar i el servei torni a la normalitat. "Tenim un sistema públic d'excel·lència i això no es pot deixar perdre", ha assegurat. "Jo demanaria als responsables que, així com nosaltres sabem prioritzar els pacients, ells també prioritzin dins de la sanitat què és el que és prescindible del que no ho és. I els llits i els quiròfans són imprescindibles", ha conclòs.
La direcció de l'hospital de Bellvitge ha agraït el gest als cirurgians, però els ha recordat que el problema no és només pagar la seva mà d'obra. "El cost de les intervencions quirúrgiques no només són les mans dels cirurgians, sinó tota la resta de professionals, materials, fàrmacs i serveis", ha recordat la direcció. La delegada del Sindicat de Metges a Bellvitge, Teresa Fuentelsaz, ha considerat que "operar gratis no resol res", i ha insistit en què la Generalitat ha d'aportar més recursos. I els facultatius han resolt aquest dijous, en assemblea, complir els protocols de forma estricta.