Vergés descarta avançar el toc de queda a les vuit del vespre per Setmana Santa

La consellera de Salut aposta per mantenir-lo a les deu de la nit després que el govern espanyol l'hagi sondejat per situar-lo dues hores abans

Control conjunt de Mossos i Policia Local per controlar el toc de queda.
Control conjunt de Mossos i Policia Local per controlar el toc de queda. | Adrià Costa
24 de març de 2021, 09:40
Actualitzat: 14:44h
El toc de queda es mantindrà a les deu de la nit. Així ho ha assenyalat la consellera de Salut, Alba Vergés, en una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio després que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, hagi sondejat els responsables de les autonomies per avançar-lo a les vuit del vespre durant la Setmana Santa. "Nosaltres el mantenim a les deu, ens han d'explicar què volen", ha ressaltat Vergés, que ha reclamat "prudència" a l'hora d'afrontar la mobilitat en els dies festius que vindran.

La consellera, que ha evitat respondre sobre si té ganes de repetir en el futur Govern, ha remarcat que el toc de queda -vigent des de fa mesos- s'ha revelat com una mesura útil per evitar activitats "lúdiques" que generin situacions de "risc". "No li hem de posar fàcil al virus", ha ressaltat la dirigent d'ERC, que ha insistit en la idea de no "relaxar-se". Les xifres a Catalunya es troben en un estancament, tot i que hi ha números que indiquen un "petit rebrot", i el Govern vol evitar que hi hagi l'esclat d'una quarta onada amb 400 pacients a les UCI i la campanya de vacunació en marxa.

"Estem en clar estancament, i això no ens permet continuar avançant. Hem de valorar molt com estem ara, per part de la societat, pel fet de no estar completament tancats. Hem de fer exercici de molta responsabilitat, perquè depèn de tots. Podem donar molta resposta des de l'administració, però el control de l'epidèmia depèn de tots i de totes, de manera que hem d'actuar en conseqüència. Tot el que surt de la bombolla és de molt més fàcil contagi, i li hem de posar difícil al virus. Això ens portarà a què aquesta setmana no se'ns descontroli l'epidèmia", ha remarcat la consellera.

La Generalitat ja ha decidit quins seran els escenaris de la vacunació massiva contra la Covid-19. Seran la Fira de Barcelona, la Fira de Cornellà de Llobregat, la Pista Coberta d'Atletisme de Catalunya a Sabadell, el Pavelló Onze de Setembre de Lleida, el Palau Firal de Girona i un espai pendent de confirmació al Camp de Tarragona. L'espai de la Fira de Barcelona a la plaça Espanya serà el més gran a activar-se i es preveu que tingui capacitat per subministrat 20.000 vacunes diàries. El Pavelló Onze de Setembre ja és escenari de vacunació però Salut preveu ampliar-hi el desplegament quan es comencin a subministrar dosis a la població general. El Govern no descarta també sumar La Farga de l'Hospitalet com a punt de vacunació massiva dins la nova estratègia.

L'executiu ha dissenyat un pla amb tres tipus de punts de vacunació diferents. D'aquests, 443 seran en CAP i annexos, 46 en "punts intermitjos" encara per determinar i sis seran els grans recintes distribuïts arreu del país. El Camp Nou s'hi sumarà més endavant si és necessari i si hi ha prou dosis disponibles per fer una crida "massiva". Ja s'està en contacte amb el Barça per si cal fer servir el recinte i, de fet, ahir Vergés va parlar amb el nou president Joan Laporta. Salut encara no posa data a la vacunació en grans recintes i la consellera va assegurar ahir que s'activarà quan Catalunya disposi de més de 200.000 dosis de la vacuna a la setmana. Mentrestant, la vacunació a la població general es farà als CAP i altres espais més reduïts. Salut disposa de 10.000 professionals sanitaris que subministraran les vacunes.

Tota l'estratègia depèn de la disponibilitat de vacunes en cada moment. En aquest moment el Departament de Salut preveu rebre 120.000 dosis de la vacuna Pfizer la setmana del 29 de març i 195.000 dosis més el 5 d'abril. El mateix mes es preveuen rebre vacunes de Janssen. "Entrarem al maig amb una disposició de vacunes molt superior", va  considerar la consellera. Pel que fa a la vacuna d'Astra Zeneca, que govern espanyol ara permet fer servir entre la població de 60 a 65 anys, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va explicar que unes 240.000 persones d'aquesta franja, tant essencials com no essencials, estan rebent la citació per vacunar-se avui.

L'objectiu del pla de vacunació massiva del Govern és tenir un 30% de la població immunitzada al juny i arribar al 70% a finals de l'estiu. La Generalitat ha assegurat que té capacitat per subministrar mig milió de persones cada setmana quan es disposin de més dosis. La presentació del pla de vacunació massiva va arribar el mateix dia que el Govern ha descartat aixecar més restriccions coincidint amb la Setmana Santa. El "petit rebrot", en paraules de la portaveu Meritxell Budó, detectat en les xifres de contagis fa que la divisa del Govern sigui la de la "prudència". Les actuals restriccions caduquen el 29 de març, i el més probable és que es prorroguin sense donar més aire.