Les 5 amenaces de ciberseguretat habituals durant les vacances, segons l'OCU

El consumidor està exposat a riscos menys freqüents i més desconeguts quan és fora de casa, adverteixen els experts

Publicat el 09 de juliol de 2023 a les 21:20
Actualitzat el 02 d’octubre de 2023 a les 14:32
Arriben les vacances d'estiu i les ganes de fer una escapada. Els preparatius sempre són la part més complicada dels viatges: buscar un apartament vacacional, mirar les alternatives de transport, contactar amb desconeguts per a reserves i fer pagaments a comptes aliens. Per això, és important anar amb compte a l'hora de fer totes aquestes operacions. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha alertat de delictes cibernètics especialment habituals en època de vacances, de manera que demana de ser previsors i desconfiar davant qualsevol amenaça de risc.

[noticiadiari]2/258805[/noticiadiari]
 

1. Anuncis falsos d'habitatges vacacionals

Pràcticament tothom s'ha trobat anuncis de pisos i apartaments que són massa bonics per ser veritat. Imatges que semblen de revista, preus que no encaixen i ubicacions idíl·liques. Per tant, si us trobeu una ganga, desconfieu sempre. Una manera de detectar-les és quan el propietari té pressa per tancar la reserva o per rebre el pagament. Així, es recomana trucar-li i demanar-li, per exemple, quins establiments i comerços que hi ha a prop de l'habitatge.
 

2. Recàrrecs no autoritzats a la targeta de crèdit

Per reservar una estada normalment es demana fer-ne el pagament prèviament, cosa que implica ingressar uns diners a un compte desconegut. L'ideal és sempre comprovar l'import abans de pagar i guardar les factures, els rebuts i els justificants. D'aquesta manera, si es detecta algun recàrrec no autoritzat o addicional, es podrà denunciar a la policia i a l'entitat financera.
 

3. Xarxes wifi insegures

El primer que es fa quan s'arriba a l'apartament és buscar la clau d'accés al wifi. Connectar-se a xarxes desconegudes, obertes i de franc és donar carta blanca als ciberdelinqüents per entrar als dispositius, sobretot en les dels aeroports, hotels i restaurants. En aquests casos, és aconsellable compartir la connexió amb el mòbil (tethering) o fer servir una xarxa privada virtual (VPN), dues opcions que et garanteixen la seguretat i la privacitat.
 

4. Codis QR fraudulents

Amb la pandèmia, els codis QR s'han convertit en una eina útil en el sector de l'hoteleria, sobretot als restaurants. Malgrat que en aquests casos solen ser segurs, ja que només es fan servir per descarregar-se la carta, igualment cal vigilar. Si l'origen del codi és poc clar, val més evitar entrar-hi i demanar alternatives que no impliquin entrar en enllaços

[noticiadiari]2/258206[/noticiadiari]
 

5. Missatges de suposats familiars demanant diners

Avui dia qui no ha rebut un missatge sospitós d'una persona fent-se passar per un familiar demanat ajuda i diners? Les xarxes van plenes d'exemples d'aquests casos, però, així i tot, encara hi ha gent que no n'està al cas, especialment la gent de mitjana edat o d'edat avançada. Així doncs, és recomanable no respondre trucades ni missatges de suposats familiars o amics demanant diners. La tècnica habitual d'aquests estafadors és demanar diners fent creure que han estat víctimes d'un robatori o de la pèrdua d'equipatge durant un viatge. Fins i tot poden donar dades reals de la persona per qui es fan passar. Per això, val més trucar directament a l'amic o al familiar per comprovar si realment és ell. 

[plantillavirals]