Congelar pot ser una solució definitiva per salvar diversos aliments que es poden fer malbé si es queden a la nevera diversos dies, encara que com bé sabràs hi ha aliments que no és recomanable congelar. Recuperem un recull d'aquells aliments que es poden congelar i conservar en perfectes condicions sense que es facin malbé.
Els ous
Com es poden congelar els ous? S'ha de treure de la closca perquè no es trenqui quan s'expandeixin. Llavors s'han de posar en un recipient hermètic, deixant espai lliure per a quan l'ou augmenti el seu volum. Per congelar-los sencers és millor batre'ls i agregar-los un pessic de sal, sucre o algun component àcid que eviti que es formin grumolls quan es descongelin. Es podran utilitzar per fer truites després. També es poden congelar la clara i el rovell per separat.
L'alvocat
Es recomana congelar-los triturats (com per fer guacamole, salses o entrepans). Cal rentar-lo, pelar-lo i aixafar-lo una mica amb llimona per evitar que s'oxidi i després introduir-lo a l'envàs hermètic amb el pinyol.
La fruita
Cada fruita es pot congelar de manera diferent. Si són petites com les maduixes, mores i gerds és millor fer-ho quan estiguin madures. Si són préssecs o albercocs, és millor pelar-los, tallar-los i afegir-los sucre o llimona. Els cítrics s'han de separar per grills. Fruites com la poma i la pera és millor congelar-les en forma de compota. Sempre s'ha de deixar espai per a quan s'expandeixin. La pinya és recomanable pelar-la, tallar-la en rodanxes i posar-les individualment al congelador.
All i ceba
Per estalviar-te temps pots guardar aquests productes al congelador, picats, en tires, a grills o el gra sencer (en el cas dels alls). Picada i en rodanxes, en el cas de la ceba.
La farina
La farina es pot congelar directament per evitar que es faci malbé. Això sí, per descongelar, millor que ho facis a temperatura ambient.
Sucre ros
Sí, el sucre ros també es pot congelar. Només caldrà posar-lo en un recipient hermètic o embolicar-lo en un paper de film transparent. Quan es descongeli quedarà més suau.
El formatge
Però no tots es congelen de la mateixa manera. Dependrà del greix, l'aigua i de com sigui de madur. Els formatges molt tous, amb alt contingut en aigua com el mató i la ricotta no es congelen bé; mentre que els excessivament madurs segurament quedaran fets miques en el procés de descongelació. Els formatges ideals per a la congelació són el camembert, el brie, l'havarti i algun més dur com el tipus Gouda. La recomanació és congelar en bloc ja siguin grans o petits.
Margarina i mantega
S'han de complir dues condicions obligades per a la seguretat alimentària: els productes han de ser de qualitat - és a dir, sense patògens - i no han d'exposar-se a alteracions durant la seva prèvia manipulació. És important escollir l'envàs adequat i descongelar l'aliment sense que la cadena de fred es trenqui evitant les possibles alteracions en el producte final. Es poden congelar dins del seu envàs o embolicades amb paper d'alumini.
La xocolata
Per congelar la xocolata és necessari prèviament deixar-lo un dia sencer a la nevera. D'aquesta manera, el canvi de temperatura no és tan brusc i s'evita que, un cop descongelat, es trenqui.
Herbes i espècies
És recomanable congelar les herbes i les espècies en oli (podeu utilitzar les glaçoneres del gel) perquè conservin totes les seves propietats D'aquesta manera obtindreu, a més, porcions d'oli amb espècies per poder cuinar d'una forma pràctica i creativa.