La menstruació provoca una evident pèrdua de sang i canvis hormonals que s'expressen en forma de manca d'energia i fatiga en moltes persones. Això es deu a la pèrdua de ferro, essencial per a la producció d'hemoglobina, que transporta l'oxigen per l'organisme, pel qual els músculs i el cervell en reben menys de l'habitual. També a la caiguda dels nivells d'estrògens i progesterona, hormones estretament relacionades amb l'energia.
Per això, convé preparar-se i protegir-se contra aquests efectes. La nutricionista Sandra Moñino, especialista en inflamació, ha explicat al pòdcast Con gengibre y limón que és molt important incloure peix a la dieta, sobretot els dies previs a la menstruació. Concretament, recomana les sardines, les anxoves i la cavalla per l'alt contingut en omega-3, que alleugereix el dolor per malalties inflamatòries.
A més, l'omega-3 contribueix a la producció de serotonina, coneguda popularment com l'hormona de la felicitat. A més, l'experta subratlla que és important incrementar el consum de ferro i vitamina C, així com reduir el de sucre. També ajuda l'activitat física, que pot ser de menor intensitat per adaptar-se als canvis físics per la menstruació.