La cúrcuma és una planta de la família del gingebre que s'utilitza des de fa milers d'anys en la gastronomia asiàtica com a espècia o colorant alimentari. De la tija d'aquesta planta s'extreu una substància de color groguenc o vermellós, en funció de l'espècie, que serveix com un dels principals ingredients del curri.
A casa nostra amb el temps ha guanyat popularitat i cada vegada més persones l'incorporen a la seva dieta. De fet, el component actiu que conté -la curcumina- s'utilitza de manera regular per a diversos tractaments basats en la medicina tradicional asiàtica.
La potencialitat i els beneficis de la curcumina s'han comprovat en centenars de recerques científiques especialment per les seves propietats. Moltes d'elles han conclòs que té propietats antioxidants i antiinflamatòries.
Ara, investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han anat una mica més enllà i han constatat que també pot ser beneficiós en l'àmbit esportiu. L'estudi s'ha poblicat recentment a la revista Journal of the International Society of Sports Nutrition.
El farmacèutic nutricionista doctorand en Salut i Psicologia per la UOC, Daniel Vasile, explica que "la ingesta de cúrcuma abans i després de l'exercici està associada amb la millora de la recuperació muscular, la reducció del dolor i la millora de la capacitat antioxidant".
És a dir, consumir-ne pot ajudar a reduir les agulletes i el dany muscular i la inflamació que es produeix en el sistema musculoesquelètic després de la pràctica d'exercici físic intens.
"L'objectiu d'aquest treball ha estat avaluar l'evidència científica sobre l'efectivitat de la curcumina en la reducció del dany muscular provocat per l'exercici, com ara lesions en les fibres musculars, pèrdua de força i dolor. I determinar si el seu consum pot reduir marcadors inflamatoris, millorar la percepció del dolor i accelerar la recuperació muscular en participants entrenats", afegeix el farmacèutic.
Quina és la dosi recomanada?
"L'ús eficaç de la curcumina depèn defactors com la dosi, la biodisponibilitat i el moment de la ingesta, i la ingestió posterior a l'exercici sembla ser més beneficiosa", subratlla la dietista nutricionista i professora col·laboradora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, Patrícia Martínez.
En aquest sentit, estimen que un consum d'entre 1 i 4 grams de curcumina per dia en persones sanes és suficient per obtenir aquests beneficis, especialment en exercicis excèntrics, que solen ser els més lesius en els esportistes.
De totes maneres, malgrat els beneficis demostrats, els experts insisteixen que s'han de tenir en compte variables com la influència hormonal i el perfil del pacient o consumidor, així com el moment de la ingesta i la formulació emprada.
"L'absorció i la biodisponibilitat de la curcumina es pot veure compromesa per la formulació o per la presència d'altres compostos com la piperina. Igualment, donada la variabilitat de participants en els estudis, és molt difícil extrapolar aquests resultats a esportistes dones o a situacions específiques com el climateri i la menopausa", desgrana l'autor principal.
Els experts adverteixen que tots aquests treballs mostren el potencial de la cúrcuma com a complement per a esportistes. No obstant això, cal realitzar més recerques amb mostratges més amplis per validar i consolidar aquestes conclusions.
"La curcumina podria millorar substancialment el benestar de les persones que realitzen entrenament físic de manera regular. I fins i tot pot exercir un paper important en la reducció dels biomarcadors associats amb la inflamació i en la millora de la capacitat antioxidant, entre altres beneficis per a la salut", conclouen els experts, tot i que consideren que encara cal fer més recerca relativa a la formulació, l'absorció i la biodisponibilitat d'altres factors per avaluar els efectes descrits.