Fa uns anys, viatjar durant les vacances era un privilegi. Avui, molt més assequible, amb tota la informació que tenim gràcies a internet i les xarxes socials, abans d'emprendre el viatge tenim moltes expectatives que volem que es compleixin. Però aquest imaginari es pot desmuntar quan estem en contacte amb la realitat del lloc que visitem.
Així ho reflecteix l'informe 2025 de Radical Storage, elaborat a partir de gairebé 100.000 ressenyes de visitants a les cent ciutats més visitades del món. La llista, a banda de destacar els elements positius d'alguns d'aquests destins, revela quines són les ciutats turístiques que més deceben els viatgers.
Des de serveis deficients que es fan palesos només arribar a l'aeroport de destí a experiències percebudes com una estafa o platges massificades fins al punt de no poder deixar la tovallola a terra. L'estudi identifica aquelles ciutats que no compleixen amb les promeses o expectatives.
Encapçala la llista Cancún, amb un 14,2% de crítiques negatives. La ciutat, que va ser construïda especialment per al turisme, avui en dia està associada a estafes, preus molt elevats i una "falta d'autenticitat", segons Radical Storage. En segon lloc es troba Antalya, a Turquia. L'anomenada "capital del turisme" turca pateix el problema de la comercialització excessiva, platges massificades i trampes per als turistes. Tanca el podi Punta Cana, a la República Dominicana, per la falta d'autenticitat, infraestructures deficients i venedors agressius.
El top 10 de destins més decebedors
- Cancún (Mèxic)
- Antalya (Turquia)
- Punta Cana (República Dominicana)
- Pequín (Xina)
- Orlando (Estats Units)
- Bombai (Índia)
- Honolulu (Hawaii)
- Johor Bahru (Malàisia)
- Kioto (Japó)
- Playa del Carmen (Mèxic)
La síndrome de París
El desencantament turístic té el seu màxim exponent en la síndrome de París, una malaltia psicològica associada amb la capital francesa i que simbolitza el contrast entre la promesa idealitzada d'una ciutat i una realitat.