Amb el pas dels anys, els nostres sentits perden facultats de manera progressiva. Però per evitar-ho, els experts sempre presenten algunes recomanacions per mantenir un estil de vida saludable, sent un dels factors claus el fet de mantenir una bona alimentació.
En aquest sentit, un estudi d'investigadors de la Universitat Europea de Madrid i l'Hospital de Getafe han presentat el cacau com un aliment que pot preveure la pèrdua d'oïda vinculada a l'envelliment. Aquesta conseqüència del pas dels anys és el trastorn sensorial més comú en la població anciana i encara no té un tractament definitiu.
Però, quin és el motiu? Els autors de l'estudi plantegen que el cacau inclou un alt contingut de polifenols, un component que té grans propietats antioxidants. Això ajuda a disminuir l'estrès oxidatiu, que augmenta amb l'edat, i que és el principal causant de la pèrdua d'oïda.
L'estudi s'ha fet amb cent ratolins, ja que l'experiment requereix unes modificacions moleculars que no són viables en humans. En tot cas, s'ha demostrat que els animals que van rebre una dieta rica en cacau han patit una millora significativa en la seva audició. El cacau utilitzat no conté sucres i és especialment ric en polifenols.
"Això indica que els polifenols del cacau poden preveure el deteriorament de l'oïda vinculada a l'edat gràcies a les seves propietats antioxidants", conclouen els experts, que creuen que la troballa obre vies per experimentar la influència del cacau en humans. "Hi ha estudis que demostren que una tassa de cacau és la beguda més antioxidant que existeix", recorden.